Varianta noii legi a pensiilor va intra joi în dezbatere publică. Ce promisiune a făcut Lia Olguţa Vasilescu

Postat la 09 august 2018 49 afişări

Proiectul noii legi a pensiilor urmează să fie pus, joi, în dezbatere publică, timp de aproximativ o lună, iar apoi să intre în procedură parlamentară. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că nicio pensie nu va scădea.

Varianta noii legi a pensiilor va intra joi în dezbatere publică. Ce promisiune a făcut Lia Olguţa Vasilescu

Ministrul Muncii a declarat că nu există şansa să scadă pensiile la recalculare.

Lia Olguţa Vasilescu a mai anunţat că pensia minim garantată se păstrează şi că pensionarii care beneficiază de aceasta vor avea posibilitatea să opteze dacă rămân în sistemul public de pensii sau dacă rămân într-o formă de asistenţă socială.

"Nu este normal ca o persoană care a contribuit la 30 de ani să fie la pensia minim garantată la fel ca o persoană care a contribuit poate doi ani şi ia tot pensia minim garantată. Adică o diferenţiere în funcţie de numărul de ani trebuie să existe, asta este foarte clar. Există un articol în lege care spune foarte clar că, dacă din recalculare reiese că pensia ar trebui să scadă se păstrează dreptul aflat în plată. Ea a crescut de la 400 la 640 de lei pe perioada guvernării noastre şi va mai creşte până în 2020, dar vrem să fie o diferenţiere între cei care iau această pensie şi nu au un stagiu minim de cotizare de 15 ani deci ei vor intra într-o formă de asistenţă socială. Urmează să prezentăm şi această lege care se referă la ei, nu vor fi afectaţi, ba dimpotrivă după apariţia acestei legi, vor avea posibilitatea să opteze dacă rămân în sistemul public de pensii sau dacă rămân într-o formă de asistenţă socială. Ori lor, când li se calculează drepturile de pensie pe baza contributivităţii, ei de multe ori ajung la 100-200 de lei şi atunci vine statul şi completează până la 640 de lei. Evident că, prin această lege, păstrând principiul contributivităţii, dacă preferă să rămână în sistem, vor rămîne cu sumele pentru care au contribuit, dar eu sunt absolut sigură că ei vor opta pentru sistemul care îi avantajează", a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.