Ungaria vrea să negocieze cu Grecia, Macedonia şi Serbia aprovizionarea cu gaze ruseşti prin Turcia

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 27 ianuarie 2015 84 afişări

Ungaria vrea să negocieze cu Grecia, Macedonia şi Serbia crearea infrastructurii pentru aprovizionarea cu gaze ruseşti prin intermediul Turciei, care, potrivit ministrului de Externe Peter Szijjarto, va avea un rol strategic după ce Moscova a abandonat proiectul South Stream.

Szijjarto s declarat, după discuţii la Ankara cu premierul turc Ahmet Davutoglu, ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu şi ministrul Energiei Taner Yildiz, că autorităţile Rusiei şi Turciei discută despre transportul gazelor destinate iniţial conductei South Stream, relatează portfolio.hu.

În decembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în mod neaşteptat că Rusia renunţă la proiectul South Stream, în valoare de 40 de miliarde de dolari, prin care urma să fie aprovizionat cu gaze sudul Europei, ocolind Ucraina, din cauza obiecţiilor autorităţilor UE. În schimb, Putin a spus că Rusia preferă Turcia ca pertaneră, pentru o rută alternativă de gaze.

Ungaria importă majoritatea necesarului de gaze din Rusia prin Ucraina.

"Sarcina noastră este să pregătim investiţii în urma cărora gazele livrate de Rusia în Turcia să ajungă în Europa Centrală", a arătat Szijjarto, adăugând că Rusia negociază cu Turcia livrarea a 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Totodată, se discută construcţia unui centru regional de distribuţie a gazelor, în apropiere de frontierea turco-elenă.

Oficialul ungar a spus că de îndată ce Turcia şi Rusia vor lua o decizie referitoare la înfiinţarea rutei de transport de gaze ruso-turce şi a centrului regional vor începe negocierile între Ungaria şi Turcia pentru livrarea cel puţin a unei părţi din aceste gaze în Europa Centrală.

"Ungaria trebuie acum să negocieze cu Grecia, Macedonia şi Serbia în privinţa posibilelor rute de transport. Ne consultăm cu Comisia Europeană în privinţa ajutorului pe care UE poate să îl acorde", a adăugat Szijjarto.

El a mai spus că Ungaria a început deja negocierile cu Serbia şi Macedonia, despre o posibilă nouă rută de transport al gazelor, autorităţile de la Budapesta dorind să intre în contact cu noul guvern elen, cât mai curând posibil.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UNGARIA,
GAZE,
/actualitate/ungaria-vrea-sa-negocieze-cu-grecia-macedonia-si-serbia-aprovizionarea-cu-gaze-rusesti-prin-turcia-13789287
13789287
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.