Unde-i cea mai dulce viaţă: Top 10 cele mai bune oraşe în care să trăieşti. Cine conduce clasamentul şi cine sunt marii pierzători ai acestui an

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 24 iunie 2022 165 afişări

Unde-i cea mai dulce viaţă: Top 10 cele mai bune oraşe în care să trăieşti. Cine conduce clasamentul şi cine sunt marii pierzători ai acestui an

După doi ani de pandemie, la clasamentul celor mai bune oraşe din lume în care poţi trăi a fost recâştigat de Viena, potrivit unui raport al Economist Intelligcene Unit, scrie CNBC.

Viena a condus clasamentul în 2018 şi 2019, fiind surclasată ulterior de Auckland din Noua Zeelandă, şi retrogradând până pe locul 12 în 2021, conform Global Liveability Index 2022.

„Retrogradarea altor oraşe a fost motivul principal pentru care Auckland a câştigat topul în trecut. În lipsa pandemiei COVID-19, oraşul s-ar fi aflat probabil în top 10, dar în niciun caz nu ar fi condus clasamentul” spune economistul Simon Baptist.

În clasamentul celor mai bune oraşe au ajuns în acest an mai multe oraşe europene printre care se numără Copehnaga, Zurich, Frankfurt şi Amsterdam. Mai mult, câteva oraşe canadiene şi japoneze s-au clasat de asemenea în topul pe 2022, acestea fiind Clagary, Vancouver şi Osaka.

Aşezările au fost evaluate în funcţie de stabilitate, cultură şi mediu, educaţie şi infrastructură. Au fost evaluate în total 172 de oraşe.

Oraşele zeelandeze şi australiene au fost marele pierzătorare ai acestui an. Wellington, capitala Noii Zeelande a căzut pe locul 45, în timp ce Adelaide şi Perth şi-au pierdut locurile în top 10 şi au ajuns pe 30 şi 32.

Singapore a retrogradat de asemenea în acest an, ajungâmd pe locul 37, iar Hong Kong ajungând pe 62 de la 49 în 2021.

„În acest caz vorbim despre o schimbare pe termen lung, nu este vorba doar de pandemiei. Pierderea conectivităţii din Hong Kong cumulată cu declinul libertăţii culturale şi politice din oraş au produs acest efect”, mai spune Baptist.

Nici oraşele ruseşti nu au scăpat de retrogradare. St. Ptersburg a pierdut 13 poziţii, iar Moscova 15.

„Ambele oraşe se confruntă cu probleme din cauza instabilităţii, cenzurii, sancţiunilor vestice şi exodului marilor companii din ţară”, a declarat Simon.

Războiul din Ucraina a impactat negativ şi oraşele Europei de Est care se confruntă cu tensiuni politice şi crize energetice şi inflaţie galopantă.

Polonia şi Ungaria au scăzut în privinţa stabilităţii pe fondul tensiunilor diplomatice.

Cum arată topul al celor mai bune 10 oraşe de locuit:

  1. Viena
  2. Copenhaga
  3. Zurich
  4. Vancouver
  5. Geneva
  6. Frankfurt
  7. Toronto
  8. Amsterdam
  9. Osaka
  10. Melbourne

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.