Un miliardar implicat în numeroase scandaluri, la un pas de a câştiga alegerile din Cehia

Postat la 19 octombrie 2017 89 afişări

În pofida suspiciunilor de fraudare a fondurilor europene, miliardarul Andrej Babis se îndreaptă spre o victorie în alegerile legislative din Cehia, programate să aibă loc vineri şi sâmbătă, cu un discurs anticorupţie şi antieuro, comentează joi France Presse.

Un miliardar implicat în numeroase scandaluri, la un pas de a câştiga alegerile din Cehia

Calificat drept 'versiunea cehă a lui Trump' de revista Forbes, omul de afaceri de 63 de ani, tuns scurt şi cu părul grizonant, magnat în domeniile agroalimentar, chimic şi media, este al doilea printre cei mai bogaţi oameni din ţara sa, potrivit Agerpres.

Intrat în politică în 2011 cu mişcarea sa populistă ANO ('DA'), el reuşeşte să câştige în sondaje datorită promisiunilor sale în favoarea unei politici mai "curate" în această ţară membră a UE cu 10,6 milioane de locuitori, mai coruptă decât Botswana, potrivit Transparency International.

Legislativele din 2013 au făcut din ANO a doua forţă politică a ţării. De atunci, Andrej Babis este acuzat adesea de afaceri şi tranzacţii îndoielnice, ceea ce el neagă categoric.

În ajunul actualului scrutin, el continuă să-şi repete lozinca "Acum sau niciodată!", cerând alegătorilor săi să profite de "ultima şansă" pentru a învinge "hidra perfidă a corupţiei care înăbuşă ţara".

Babis refuză cu obstinaţie adoptarea euro, o monedă "în faliment", în opinia sa. El se face ecoul altor conducători ai ţărilor din Europa de Est ostili cotelor de repartizare a migranţilor între ţările membre ale UE, precum şi altor reguli percepute drept o tentativă a Bruxellesului de a le limita suveranitatea naţională.

În schimb, el nu propune un 'Cexit' (ieşirea Cehiei din Uniunea Europeană, n.r.), ci este mai degrabă susţinător al reformelor UE în vederea încurajării liberei circulaţii a capitalului, mărfurilor, mâinii de lucru şi serviciilor.

ANO face parte din ianuarie 2014 dintr-o coaliţie cu social-democraţii din CSSD şi creştin-democraţi din KDU-CSL.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.