Un deputat vrea limitarea interimatelor la conducerea spitalelor

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 02 iulie 2021 46 afişări

Mandatele directorilor interimari ai spitalelor vor fi limitate la şase luni, cu posibilitatea unei singure prelungiri, cu maxim trei luni, prevede un proiect de lege depus în Parlament.

Un deputat vrea limitarea interimatelor la conducerea spitalelor

„Interimatul la conducerea unei instituţii publice ar trebui să fie o situaţie temporară, excepţională, care să acopere vidul administrativ până la ocuparea prin concurs a funcţiei. Din păcate, menţinerea şi perpetuarea interimatului a ajuns regula. Astfel, în multe situaţii se menţine controlul politic direct prin condiţionarea informală a comportamentului obedient faţă de <pixul politic>. Conform unor estimări, majoritatea spitalelor publice din România sunt conduse de manageri şi comitete directoare interimare”, transmite deputatul USR PLUS Adrian Wiener, iniţiatorul proiectului.

El apreciază că această stare de fapt exclude selecţia competitivă, prin concurs, a conducerii spitalelor.

„De asemenea, în multe situaţii, perpetuarea stării de interimat are ca rezultat limitarea demersului managerial la activitatea curentă a spitalului, fără asumarea unui proiect de management cu obiective pe termen mediu sau lung şi fără asumarea unor indicatori de performanţă care presupun intervenţii semnificative, cu impact de durată. Pornind de la o petiţie iniţiată de Declic şi semnată de zeci de mii de români, am depus un proiect pentru modificarea Legii Sănătăţii după cum urmează: limitarea la o singură perioadă de 6 luni a interimatelor managerului şi ale celorlalţi membri ai comitetului director şi posibilitatea unei singure prelungiri, cu maxim 3 luni a interimatului, pentru motive temeinic justificate. Interimatul înseamnă politizare, iar politizarea instituţiilor publice este premisa corupţiei”, conchide Wiener.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
wiener,
interimate,
spitale

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.