Un avion de luptă israelian a fost doborât de către forţele siriene

Autor: Andrei Ionascu Postat la 10 februarie 2018 57 afişări

Un avion de luptă israelian F16 a fost doborât sâmbătă de către forţele siriene, după ce Israelul a desfăşurat atacuri asupra unor "ţinte iraniene" din Siria, potrivit armatei israeliene, relatează site-ul agenţiei Reuters.

"IDF (Forţa de Apărare a Israelului) a vizat sisteme de control iraniene din Siria care au trimis un UAV (vehicul aerian fără pilot) în spaţiul aerian israelian. Supus unui serios tir antiaerian din partea forţelor siriene, un avion F16 s-a prăbuşit în Israel, dar piloţii sunt în siguranţă. Iranul este responsabil pentru această încălcare gravă a suveranităţii Israelului. Un elicopter de luptă a interceptat cu succes drona iraniană lansat din Siria şi care s-a infiltrat în Israel", a precizat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, locotenentul Jonathan Conricus.

Poliţia israeliană a anunţat că avionul de luptă s-a prăbuşit în Valea Jezreel, din nordul ţării. Este pentru prima dată când Israelul pierde un avion de luptă în conflictul din Siria.

Potrivit presei de stat de la Damasc, armata siriană a deschis focul şi a lovit "cel puţin un avion" ca urmare a unui "act de agresiune" din partea Israelului asupra unei baze militare siriene.

Iranul - inamicul principal al Israelului - este un susţinător cheie al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, ale cărui trupe au luptat împotriva grupărilor rebele începând din 2011. Teheranul a trimis consilieri militari, militanţi voluntari şi sute de luptători din Forţa Quds, o aripă a Corpului Gărzilor Revoluţionare Iraniene (IRGC).

Totodată, Iranul ar fi furnizat mii de tone de armament şi muniţie pentru a susţine mişcarea şiită libaneză Hezbollah, care luptă de partea Siriei şi este apropiată de regimul iranian.

Potrivit publicaţiei Haaretz, armata israeliană a avertizat Iranul şi Siria că încercările lor de a tensiona situaţia în regiune vor genera un răspuns ferm din partea Israelului.

"Iranul şi Siria se joacă cu focul. IDF (Forţa de Apărare a Israelului) acţionează cu hotărâre împotriva tentativei de atac iraniano-sirian şi a încălcării suveranităţii israeliene. IDF este pregătită pentru o varietate de scenarii şi va continua să acţioneze după cum este necesar. Masca iraniană a fost înlăturată. Este clar că ei folosesc Siria ca pe o platformă de lansare pentru activităţi împotriva Israelului", a transmis un purtător de cuvânt.

Armata israeliană a mai anunţat că "agresorii vor plăti un preţ mare", dar a adăugat că nu vrea să contribuie la escaladarea conflictului.

Potrivit unor surse guvernamentale, premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a cerut miniştrilor să nu vorbească public despre acest incident şi a organizat consultări de securitate, urmând să aprobe acţiunile necesare în timp real.

Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, va organiza în curând o şedinţă specială de evaluare a securităţii naţionale, la care vor participa şeful IDF şi înalţi oficiali ai armatei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ISRAEL,
SIRIA,
AVION DE LUPTĂ

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.