UE va reduce finanţarea de preaderare pentru Turcia. Anunţul făcut de Donald Tusk

Autor: Andrei Ionascu Postat la 21 octombrie 2017 103 afişări

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat vineri că Uniunea Europeană va reduce finanţarea de preaderare pentru Turcia, pe fondul tensiunilor politice provocate de acţiunile regimului Recep Tayyip Erdogan, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Liderii europeni au convenit, pe durata summitului de două zile de la Bruxelles, că va fi redirecţionată o parte dintre cele 4,4 miliarde de euro alocate Ankarei pentru perioada 2014- 2020.

"A fost o discuţie importantă. Vrem să ţinem uşa deschisă pentru Ankara, dar realitatea actuală din Turcia face să fie dificil acest lucru. A trebuit să reflectăm dacă reducem şi reorientăm fondurile de preaderare. S-a subliniat, de asemenea, că Turcia trebuie să respecte toate statele membre în relaţiile sale cu UE, inclusiv în ceea ce priveşte punerea în aplicare a acordului existent privind Uniunea Vamală", a spus Tusk.

Donald Tusk nu a făcut nicio menţiune privind încheierea sau îngheţarea discuţiilor de aderare cu Turcia, o propunere care a beneficiat de sprijinul mai multor state membre ale UE în acest an. O decizie în acest sens are nevoie de acordul unanim al statelor membre UE.

Joi, cancelarul german Angela Merkel s-a declarat "foarte îngrijorată" în privinţa situaţiei statului de drept din Turcia şi şi-a anunţat susţinerea pentru reducerea fondurilor europene către Ankara.

Până în prezent, 189 de milioane de euro au fost acordate de Uniunea Europeană pentru a ajuta Turcia să adopte standarde europene în diferite domenii, inclusiv în privinţa statului de drept, a drepturilor omului şi a libertăţii presei.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat stare de urgenţă după tentativa eşuată de lovitură de stat din 2016, iar peste 50.000 de persoane au fost arestate, printre care jurnalişti şi angajaţi din administraţia centrală, fiind acuzate de susţinerea clericului musulman Fethullah Gulen. Acţiunile Ankarei au fost dur criticate de către mai multe state europene şi organizaţii pentru drepturile omului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
TURCIA,
AJUTOR FINANCIAR

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.