UE: Declaraţiile lui Donald Trump privind acordul nuclear iranian nu pot influenţa implementarea lui

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax Postat la 22 octombrie 2017 64 afişări

Afirmaţiile preşedintelui american Donald Trump potrivit cărora Iranul nu respectă acordul nuclear iranian sunt o consecinţă a situaţiei politice din SUA şi nu pot influenţa implementarea înţelegerii, a declarat sâmbătă secretarul general al serviciului diplomatic al UE, relatează agenţia Tass.

Helga Schmid, secretar general al Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE), se află la Moscova pentru o conferinţă privind neproliferarea armelor nucleare.

"Declaraţiile lui Trump nu pot afecta acordul nuclear iranian (JCPOA), întrucât sunt cauzate de situaţia politică internă din SUA. Acest acord funcţionează ... şi din punctul de vedere al Uniunii Europene, pot spune că suntem interesaţi să protejăm acest acord şi vom continua să îl protejăm. Nu există alternativă la acest acord şi cu siguranţă nu există nicio modalitate de a-l renegocia", a spus Schmid.

Înaltul oficial al Uniunii Europene a anunţat că va vizita Iranul pentru a discuta despre subiecte privind energia şi acordul nuclear iranian.

Helga Schmid a mai precizat că rachetele balistice ale Iranului nu pot reprezenta un subiect de discuţie în cadrul acordului nuclear iranian, iar problema ar trebui abordată într-un alt format.

"UE are anumite temeri cu privire la rachetele balistice iraniene şi această problemă provoacă îngrijorări cu privire la stabilitatea din regiune. Rachetele balistice ale Iranului nu respectă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi, prin urmare, problema ar trebui discutată, dar în afara formatului JCPOA (acordul nuclear iranian)", a spus secretarul general al serviciului diplomatic al UE.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat recent că nu poate confirma respectarea de către Iran a acordului nuclear semnat cu marile puteri, dar nu a dispus retragerea Statelor Unite din tratat, avertizând însă că acest lucru se poate produce "oricând".

Acordul nuclear iranian a fost semnat în 2015 cu Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Uniunea Europeană. Înţelegerea este menită să garanteze caracterul strict paşnic al programului nuclear iranian, în contrapartidă cu ridicarea sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
SUA,
IRAN

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.