Udrea: Iohannis să cheme partidele la negocieri, pentru un pact privind creditele neperformante

Autor: Emma Toader Postat la 19 ianuarie 2015 49 afişări

PMP îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să cheme în această săptămână la Cotroceni partidele politice, pentru a decide un pact privind situaţia creditelor neperformante din România, a declarat, luni, preşedintele formaţiunii, Elena Udrea.

"Îi cerem domnului preşedinte Klaus Iohannis să cheme la Cotroceni partidele politice, inclusiv PMP în săptămâna aceasta pentru a decide un pact care să se refere la situaţia creditelor neperformante din România. Creditele neperformante nu sunt doar din cauza fluctuaţiei de curs valutar", a precizat Elena Udrea, într-o conferinţă de presă, după şedinţa Consiliului Naţional al partidului.

Ea a arătat că partidele politice trebuie să fie consultate la Cotroceni şi trebuie realizat un pact pentru a găsi soluţii de rezolvare a acestei probleme, arătând că cifrele arată că sunt 6 miliarde de euro întârzieri la plata creditelor, ceea ce poate reprezenta "o bombă socială şi economică".

De asemenea Udrea a arătat că aşteaptă reacţia Guvernului privind situaţia creditelor în valută acordate în România, arătând că este nevoie "de o intervenţie a Executivului" şi că există o directivă a Uniunii Europene privind creditele neperformante, care permite conversia acestora în monedă naţională.

Udrea a precizat că propunerea PMP pentru soluţionarea acestei probleme este ”de a oferi posibilitatea clienţilor să-şi convertească creditele luate în valută în lei la cursul momentului în care au făcut creditarea în care au luat credite +/- 20%”.

”Este propunerea pentru toate creditele luate în valută, nu doar pentru franci elveţieni", a explicat Udrea arătând că prin această variantă nu ar mai exista discriminare şi ar câştiga toată lumea printr-o rată acceptabilă pentru clienţi, iar băncile vor face profituri din dobânzi şi comisioane.

Udrea a precizat că cea mai bună soluţie ar fi emiterea unei ordonanţe de urgenţă şi a arătat că în cazul în care Guvernul nu va face acest lucru, PMP va depune un amendament la o propunere legislativă aflată în Parlament şi iniţiată de Ana Birchal, astfel încât să poată fi convertite în lei creditele luate în valută.

Cursul francului a atins joi şi vineri valori record, ca urmare a eliminării plafonului impus de Banca Elveţiei pentru cursul franc/euro. Vineri, cursul francului s-a plasat la 4,4228 lei, în urcare cu 2,2% faţă de joi, când a fost cotat la 4,3287 lei, în creştere cu 15,7% faţă de miercuri.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a cerut, luni, în BPN, mandat pentru a-i invita la dialog pe copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, asupra a cinci teme, printre care şi situaţia creată de creşterea francului elveţian.

Ponta a spus că un subiect de discuţie se referă la a vedea în ce măsură Parlamentul şi Executivul pot interveni în legislaţia financiar-bancară, pentru ca a preveni viitoare crize ”care, din păcate, vor apărea de fiecare dată”.

”Acum au de suferit 75.000 de oameni care au credite în franci elveţieni. Însă, dincolo de ceea ce se poate sau nu se poate face pentru ei, vreau să ştim dacă la nivel legislativ România îndeplineşte toate criteriile legislative pe plan european în aşa fel încât posibile alte crize pe plan internaţional financiar să afecteze cât mai puţin populaţia din România”, a spus Ponta, în şedinţa conducerii PSD.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PMP,
CREDITE,
IOHANNIS
/actualitate/udrea-iohannis-sa-cheme-partidele-la-negocieri-pentru-un-pact-privind-creditele-neperformante-13774146
13774146
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.