Turcii cumpără una dintre „bijuteriile coroanei”: Armata Turciei vrea să cumpere British Steel

Autor: Alex Ciutacu Postat la 15 august 2019 264 afişări

Turcii cumpără una dintre „bijuteriile coroanei”: Armata Turciei vrea să cumpere British Steel

Principalul jucător care s-a avântat în cursa pentru achiziţia British Steel este un grup de investiţii turc deţinut de fondul de pensii al Armatei Turciei, condus de un fost general, potrivit Financial Times.

Ataer Holding, un vehicul de investiţii deţinut în întregime de Fondul de Pensii al Forţelor Armate din Turcia, este în negocieri avansate cu guvernul britanic asupra aspectelor financiare ale unei preluări a gigantului British Steel – care a intrat forţat în lichidare în luna mai.

Fondul de pensii, cunoscut drept Oyak, este condus de Mehmet Tas, un fost general de armată, iar AGA-ul din luna mai a fost desfăşurat în prezenţa ministrului Apărării şi a şefului forţelor terestre.

Fondul este complementar pensiilor pe care le primesc ofiţerii din a doua cea mai mare armată a NATO şi oferă împrumuturi ieftine şi ipotecare pentru cei 360.000 de membri.

Oyak are puterea financiară necesară pentru a investi în nevoile disperate ale British Steel, mândria de altă dată a oţelului engelezesc.

Fondat în 1961, fondul a devenit unul dintre cele mai mari conglomerate din ţară  rivalizând cu imperii deţinute de familii precum Koc sau Sabanci, care au dominat businessul din Turcia în ultimele decenii.

Veniturile fondurilor s-au ridicat la 9,8 miliarde dolari anul trecut, când a avut active de 19,3 miliarde dolari în portofoliu.

Spre deosebire de majoritatea schemelor de plată ale fondurilor de pensii, plăţile către membri nu sunt fixate, ceea ce oferă o flexibilitate financiară mai ridicată.

Oyak are investiţii în ciment, agricultură, active miniere, energie precum şi un join venture cu producătorul auto Renault.

Grupul cu care va anunţa guvernul britanic că vrea să continue negocierele va primi drept exclusiv de negociere şi va avea la dispoziţie câteva săptămâni pentru a-şi efectua procedurile de due diligence.

Al doilea cel mai mare producător de oţel din Marea Britanie are nevoie de ajutor financiar pentru a ieşi din insolvenţă şi de a evita reduceri de personal de ordinul miilor de oameni.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.