Transnistria, pregătită se furnizeze electricitate regiunii ucrainene Odesa

Autor: Anna Primac Postat la 28 decembrie 2014 222 afişări

Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, s-a declarat îngrijorat de situaţia din Ucraina şi a afirmat că Transnistria este pregătită să furnizeze energie electrică regiunii ucrainene Odesa, relatează agenţia Ukrinform.

"Avem posibilităţi tehnice de a livra electricitate cel puţin în regiunea Odesa. Suntem îngrijoraţi de problemele cu care se confruntă unele oraşe din Ucraina în ce priveşte alimentarea cu energie", a declarat Şevciuk, în cursul unei conferinţe de presă, la care au participat jurnalişti străini.

"Suntem interesaţi de stabilizarea mai rapidă a situaţiei economice atât în Ucraina, cât şi în Republica Moldova", a subliniat el.

Şevciuk a menţionat că va livra electricitate regiunii Odesa la tarife convenabile Transnistriei, cu condiţia ca autorităţile de la Kiev să accepte această propunere.

Rusia, de asemenea, a anunţat că intenţionează să furnizeze cărbune şi electricitate - fără să fie plătite în avans - Ucrainei vecine, care abia reuşeşte să-şi acopere nevoile în acest domeniu, din cauza conflictului dintre armata naţională şi separatiştii proruşi.

Moscova speră că acest lucru va ajuta la garantarea stabilităţii alimentării cu energie electrică a Peninsulei ucrainene Crimeea, cu populaţie majoritar rusofonă, anexată în martie de către Rusia şi care a fost afectată, în ultima perioadă, de întreruperi importante a alimentării cu electricitate, ordonate de către Kiev.

Potrivit premierului ucrainean Arseni Iaţeniuk, Ucraina, care nu are suficiente gaze naturale ruseşti şi cărbune din estul ţării, abia reuşeşte să-şi acopere nevoile de electricitate, de unde şi întreruperile de curent în mai multe regiuni, inclusiv cele aflate sub controlul Moscovei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
R.MOLDOVA,
TRANSNISTRIA,
UCRAINA
/actualitate/transnistria-pregatita-se-furnizeze-electricitate-regiunii-ucrainene-odesa-13740640
13740640
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.