Tot mai multe ţări şi tot mai mulţi oameni îşi pierd încrederea în CAPITALISM şi se întreabă „dacă ceea ce avem în prezent şi lumea în care trăim astăzi ne pot asigura un viitor bun"

Postat la 20 ianuarie 2020 164 afişări

Tot mai multe ţări şi tot mai mulţi oameni îşi pierd încrederea în CAPITALISM şi se întreabă „dacă ceea ce avem în prezent şi lumea în care trăim astăzi ne pot asigura un viitor bun"

Capitalismul, în forma sa actuală, face mai mult rău decât bine, consideră majoritatea oamenilor din întreaga lume, conform unui sodaj făcut public înaintea reuniunii de la Davos din această săptămână a liderilor de afaceri şi politici.

Edelman Trust Barometer chestionează, de două decenii, zeci de mii de oameni în privinţa încrederii în instituţiile de bază, căutând să înţeleagă cum este privit capitalismul în sine.

Autorii studiului spun că sondajele anterioare arătau un sentiment de nemulţumire în creştere, generat de inegalităţiile din societate, fapt care i-a determinat să se întrebe dacă oamenii nu încep să aibă îndoieli cu privire la democraţiile occidentale şi la capitalism.

„Răspunsul este da”, spune David Bersoff, cercetător principal la studiul produs de compania americană de comunicaţii Edelman.

„Oamenii se întreabă dacă ceea ce avem astăzi şi lumea în care trăim astăzi ne pot asigura un viitor bun.”

Sondajul a chestionat 34.000 de persoane din 28 de ţări, de la democraţii liberale occidentale precum Statele Unite şi Franţa până la cele bazate pe un model diferit, cum ar fi China şi Rusia, iar 56% dintre cei chestionaţi sunt de acord că „capitalismul existent astăzi face mai mult rău decât bine în lume".

Studiul a fost lansat în 2000, pentru a explora teoriile politologului Francis Fukuyama, care, după prăbuşirea comunismului, a declarat că democraţia liberal-capitalistă a învins ideologiile rivale, proclamând „sfârşitul istoriei”. De atunci, această concluzie a fost contestată de critici, care invocă totul, de la influenţa în creştere a Chinei la răspândirea liderilor autocratici, a protecţionismului comercial şi agravarea inegalităţii în urma crizei financiare globale din 2007/08.

La nivel naţional, lipsa de încredere în capitalism a fost cea mai ridicată în Thailanda şi India, cu 75%, respectiv 74%, Franţa urmând, cu 69%. Majorităţile au predominat în alte state din Asia, Europa, zona Golfului Persic, Africa şi America Latină.

Doar în Australia, Canada, Statele Unite, Coreea de Sud, Hong Kong şi Japonia, majoritatea celor chestionaţi nu erau de acord cu afirmaţia că în prezent capitalismul a făcut mai mult rău decât bine.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
capitalism,
incredere,
studiu,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.