Tichetele de masă migrează dinspre hârtie spre plasticul cardurilor

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 21 noiembrie 2014 447 afişări

2 000 000 de angajaţi primesc în prezent de tichete de masă în România, acestea fiind cel mai utilizat beneficiu extra-salarial, existent în România din 1999. Din 2015, aceştia vor putea opta pentru tichete pe format clasic (hârtie) sau electronic (card).

Tichetele de masă migrează dinspre hârtie spre plasticul cardurilor

În noiembrie 2013, a fost adoptată Legea 291/ 2013, care prevede ca tichetele să poată fi emise şi pe suport electronic, în paralel cu tichetele clasice pe hârtie. În prezent tichetele electronice nu au fost încă puse în circulaţie, aşteptându-se publicarea normelor de aplicare a legii 291/2013.

Doar după apariţia normelor de aplicare a legii şi după autorizarea companiilor emitente, tichetele de masă vor putea fi emise atât pe hârtie, cât şi pe card. Angajatorii şi angajaţii vor putea opta pentru formatul dorit.

Introducerea tichetelor de masă în format dual - atât pe hârtie, cât şi electronic, urmează o tendinţă din restul Europei.

Care este situaţia în alte ţări europene?

Franţa

Cel mai reprezentativ exemplu este cel al Franţei, „patria” tichetelor de masă, unde în 1962 compania Edenred a creat primele astfel de bonuri, numite Ticket Restaurant.

În Franţa, tichetele de masă în format dual, adică şi electronic, pe lângă tichetele pe hârtie, au fost introduse în primăvara anului 2014. Companiile şi angajaţii optează pentru formatul de tichet pe care doresc să îl utilizeze.

Tichetele electronice sunt emise pe suport de card pre-platit, similar cu ce prevede Legea 291/2013 şi în România. Ticket Restaurant este cel mai raspândit tichet de masă şi în Franţa, ca şi în România: 4 milioane de angajaţi utilizează Ticket Restaurant în fiecare lună, din care 60.000 au optat pentru carduri.

Indiferent de suportul pe care sunt emise, pe hârtie sau pe card, tichetele de masă au reglementări fiscale identice: valoarea zilnica pe care companiile o pot oferi angajaţilor, scutită de impozite şi taxe, este de 4.33  euro, iar angajaţii co-finanţează până la o valoare zilnică de maxim 10.66 euro.

Italia, Spania, Turcia

Ticket Restaurant circulă atât pe hârtie, cât şi pe card. În Italia, bonurile Ticket Restaurant pe hârtie sunt utilizate de 1.500.000 de angajaţi, pentru carduri optând 25.000. Cardurile Ticket Restaurant® există în Italia din 1994.

Germania, Austria, Elveţia, Grecia, Olanda, Slovacia: există doar tichete de masă pe format de hârtie.

Polonia: tichetele de masa există pe hârtie din 1997 şi pe card din 2011.

Belgia: Tichetele de masă există în ambele formate, hârtie şi card, Totuşi, Belgia este prima ţară care va face tranziţia integral la tichete în format electronic, în octombrie 2015.

În total, în Belgia există 1 650 000 de angajaţi care beneficiază de tichete de masă, iar în 2013, un total de 700.000 de salariaţi utilizau deja carduri. Obiceiurile de plată ale belgienilor susţin aceasta evoluţie, plăţile electronice fiind uzuale.

Ce prevede legea pentru viitorul tichetelor de masă în România

Tichetele vor circula în format dual, atât pe hârtie, cât şi pe card, fiecare având avantaje proprii. Angajatorii şi angajaţii vor alege ce variantă preferă.

Indiferent dacă vor fi emise pe hârtie sau pe suport electronic (card preplătit), tichetele de masă vor avea acelaşi regim fiscal: sumele aferente sunt scutite de taxe salariale şi patronale, fiind aplicat doar impozitul pe venit salarial (16%).

Valoarea zilnică a tichetului de masă este în prezent de 9,35 lei şi se acordă câte 1 tichet de masă pentru fiecare zi lucrătoare efectuată de salariat.

În cazul tichetelor de masă pe suport de hârtie, magazinele afiliate nu pot acorda rest dacă valoarea cumpărăturii  este mai mică decât valoarea unui tichet. Prin introducerea cardurilor de masă, se vor putea cheltui şi sume mai mici decât valoarea de 9.35 lei a unui tichet.

Cardurile de masă vor fi carduri speciale pentru acordarea acestui beneficiu extrasalarial, nu carduri bancare, iar salariaţii le vor putea utiliza doar în unităţile comerciale afiliate. Tichetele de masă pe suport electronic vor fi reîncărcate lunar cu sumele acordate de angajatori angajaţilor. Cardurile de masă  nu vor permite retrageri de numerar. 

Tichetele de masă electronice vor avea o reţea diferită de magazine afiliate decât cele pe hârtie, implicând diferenţe de natură logistică. Pentru a putea accepta cardurile de masă, magazinele sau restaurantele trebuie să încheie acorduri de afiliere distincte cu companiile emitente.

În prezent, tichetele de masa Ticket Restaurant, emise de Edenred, pot fi cheltuite în peste 40 000 de magazine şi restaurante în toate localităţile din ţară, reţeaua de parteneri afiliaţi fiind dezvoltată constant în decursul celor 15 ani de cand există tichetele de masă în România. Reţeaua largă de cheltuire a tichetelor de masă Ticket Restaurant pe suport de hârtie asigură acces echitabil la acest beneficiu social pentru toţi salariaţii din România, oriunde lucrează sau locuiesc aceştia - inclusiv în sate şi localităţi mici.

“Toţi angajaţii din România vor avea dreptul şi posibilitatea de a alege tipul de suport pe care doresc să îşi primească beneficiul de masă: tichete pe hârtie sau card. Edenred va furniza ambele opţiuni – tichete de masă pe suport de hârtie şi pe suport electronic – celor 35.000 de companii-client şi celor peste 1 milion de angajaţi ai acestora”, a declarat Pierre Gagnoud, director general Edenred România.

În România, peste 30.000 de companii acordă salariaţilor lor diverse tipuri de tichete şi carduri emise de Edenred: tichete de masă Ticket Restaurant, tichete de cadouri Ticket Cadou, carduri de cadouri Compliments, tichete de asistenţă sociala Ticket Asist, Ticket Creşa şi Ticket Medica.

În România, peste 30 000 de companii acordă salariaţilor lor diverse tipuri de tichete şi carduri emise de Edenred.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tichete de masa,
tichete,
Endered,
restaurant,
carduri
/actualitate/tichetele-de-masa-migreaza-dinspre-hartie-spre-plasticul-cardurilor-13613748
13613748
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.