Theresa May, între ciocan şi nicovală: Premierul britanic trebuie să obţină acordul pentru Brexit pentru a-şirecâştiga popularitatea printre cetăţeni, însă Trump spune că în acest caz anulează orice posibil acord cu SUA

Autor: Alex Ciutacu Postat la 14 iulie 2018 179 afişări

Theresa May, între ciocan şi nicovală: Premierul britanic trebuie să obţină acordul pentru Brexit pentru a-şirecâştiga popularitatea printre cetăţeni, însă Trump spune că în acest caz anulează orice posibil acord cu SUA

Guvernul britanic încearcă să minimizeze daunele produse de atacurile preşedintelui Donald Trump faţă de premierul Theresa May, după ce acesta a avertizat că planul ei pentru Brexit anulează orice speranţă pentru un acord comercial SUA-UK, potrivit Bloomberg.

„Dacă încheie un acord ca acela, vom avea de-a face cu Uniunea Europeană în loc să ne înţelegem cu Marea Britanie, deci probabil ar dispărea orice acord”, a declarat Trump pentru publicaţia britanică The Sun.

Ministerul Afacerilor Externe, Alan Duncan, a încercat să tempereze situaţia, susţinând că vizita preşedintelui a fost „cu siguranţă” un succes până acum, în timp ce a respins avertismentul acestuia cu privire la faptul că planul lui May de a-şi menţine legături comerciale apropiate cu UE ar distruge un posibil acord comercial cu americanii.

„Donald Trump este în multe privinţe un om controversat, acesta este stilul său”, a declarat Duncan pentru BBC Radio. „Nu cred că vedem asta drept jignitor”.

Pe partea lui Trump, şi el a încercat să tempereze comentariile pe care le-a aruncat. Stând lângă May înaintea întâlnirii din Marea Britanie, el a spus că „relaţia este foarte, foarte puternică. Avem o relaţie foarte bună”.

May a declarat că cele două naţiuni lucrează „îndeaproape împreună” şi că Statele Unite este „un partener pe termen lung”.

Comentariile lui Trump în The Sun, publicaţie controlată de Rupert Murdoch, aliat politic al preşedintelui american, a apărut după ce May l-a găzduit pe Trump la o cină oficială în Palatul Blenheim, locul de naştere al lui Winston Churchill.

Preşedintele l-a lăudat de asemenea pe Boris Johnson, care a demisionat din cabinetul britanic în semn de protest faţă de planul premierului pentur Brexit. Trump a susţinut că Johnson ar putea fi un lider „foarte bun”.

Vineri, Trump va servi ceaiul cu regina Marii Britanii la Castelul  Windsor. Pe aceasta Trump a descris-o drept „o femeie extraordinară”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
acord,
marea britanie,
anulare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.