Teodorovici: E normal ca ANAF să fie separată de Ministerul Finanţelor. Persoanele din board, desemnate transparent

Autor: Alina Novaceanu Alice Drăghici Postat la 02 septembrie 2015 101 afişări

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, miercuri, că este normal ca ANAF să fie o agenţie separată de minister, arătând că a discutat cu primul ministrul Victor Ponta această idee şi că persoanele din board-ul ANAF vor fi desemnate transparent, pe criterii pur profesionale.

Întrebat în legătură cu afirmaţia premierului ca ANAF să nu mai arate ca o instituţie politizată, Teodorovici a spus că a discutat marţi cu prim-ministrul şi este normal să existe o agenţie separată, cu o mai mare independenţă.

"Am discutat ieri cu primul ministru această idee, chiar el a menţionat ieri seară acest lucru. Este o continuare a reformei ANAF şi este o abordare precum şi alte state, precum fiscul american, cum funcţionează. Este normal să fie aşa, este o desprindere de Ministerul de Finanţe. Ministerul Finanţelor este cel care face politica în acest domeniu, dar trebuie să fie şi o agenţie separată şi cu o mai mare independenţă, inclusiv pentru cei care ocupă funcţii de conducere pentru a avea o mai mare siguranţă în ceea ce au de făcut şi de implementat în activitatea dânşilor", a precizat Teodorovici.

În legătură cu criteriile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele alese în board-ul ANAF, Teodorovici a spus că urmează să fie consultări între Guvern, Parlament, preşedinte şi va fi o desemnare "transparentă, pe criterii pur profesionale".

"Consultările urmează să aibă loc între Guvern, Parlament, preşedinte, după cum premierul a anunţat, va fi o desmnare transparentă, pe criterii pur profesionale, nu pe altceva", a adăugat ministrul Finanţelor.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la Palatul Victoria, că doreşte înfiinţarea unui "board al ANAF" care să asigure implementarea politicilor bugetare, precizând că vrea să continue modernizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

"Prin reorganizarea ANAF, ca instituţie de sine stătătoare, vreau să mergem pe un model pe care îl folosec Statele Unite ale Americii şi alte ţări europene de a avea un board al ANAF numit de către Guvern, Parlament, Preşedinte cu un tip de stabilitate, care să asigure implementarea politicilor bugetare. Este un pas în continare spre modernizare", a arătat premierul, adăugând că România este "capabilă" să încaseze, la buget, sume mai mari având taxe mai mici şi să fie 'competitivă faţă de ţările din regiune" prin creşterea exportului şi prin creşterea competitivităţii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TEODOROVICI,
ANAF,
/actualitate/teodorovici-e-normal-ca-anaf-sa-fie-separata-de-ministerul-finantelor-persoanele-din-board-desemnate-transparent-14697584
14697584
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.