Sunt medici de familie care nu folosesc deloc internetul

Autor: Ioana Mihai Postat la 28 aprilie 2011 44 afişări

72% dintre medicii de familie din mediul urban folosesc aproape zilnic internetul, arata un studiu realizat de GfK Healthcare Romania.

Cat de mult influenteaza Internetul obiceiurile profesionale ale medicilor? Un studiu derulat in Polonia si care a avut ca target medici cu diferite specializari, inclusiv medici de familie, arata ca medicii polonezi plaseaza Internetul in top trei surse care le furnizeaza informatii si le influenteaza obiceiurile profesionale (prin articolele online din presa medicala, informatiile/ stirile disponibile pe portalurile medicale, training-uri (eCME), posibilitatea citirii online a opiniei altor profesionisti si nu in ultimul rand prin prezentari multimedia online), alaturi de conferinte/ simpozioane si presa scrisa de specialitate.

Marea majoritate a medicilor de familie romani din orase au acces la Internet. 95% dintre medicii de familie romani din orasele cu peste 50.000 de locuitori afirma ca utilizeaza internetul, iar aproape trei sferturi dintre acestia spun ca il acceseaza zilnic sau aproape zilnic. Mai mult, 79% dintre medicii de familie romani participanti la cercetare considera ca internetul este un instrument din ce in ce mai util in activitatea medicala, iar 55% il utilizeaza pentru a se informa referitor la ultimele noutati din domeniul medical.

Un alt aspect interesant este faptul ca 83% dintre medicii de familie romani din orasele medii si mari au acces la internet in cabinet, dar cu toate astea cel mai frecvent acceseaza internetul acasa (72%), doar 59% dintre medicii de familie intervievati acceseaza internetul si in cabinet. "Internetul se acceseaza doar intr-o proportie foarte mica in alta parte decat acasa sau la cabinet, ceea ce ne indica inca o penetrare scazuta a internetului mobil sau a dispozitivelor inteligente (iPhone, PDA, etc.) in randul medicilor de familie", spune Irina Craciunescu, senior research consultant GfK Healthcare Romania.

Principalele activitati derulate online de catre medicii de familie romani din urban deja familiarizati cu Internetul nu difera semnificativ de cele ale colegilor lor din tarile vecine: peste 80% se documenteaza online in scop profesional, isi verifica adresa de mail si acceseaza diverse aplicatii obligatorii in activitatea medicului. Pentru o buna parte dintre acestia: documentarea in scop profesional (69%), verificarea adresei de mail (49%) si accesarea diverselor aplicatii obligatorii in activitatea medicului (47%) sunt principalele activitati derulate online.

Pe de alta parte insa doar 28% dintre medicii de familie romani din urban utilizeaza forumurile medicale pentru a discuta cu alti medici pe anumite subiecte de interes medical, restul fiind mai rezervati sau nefamiliarizati cu aceasta modalitate de colaborare. In schimb, in tarile vecine, 55% dintre medici cauta sau schimba informatii pe forumurile online.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
medici,
internet,
GfK Healthcare
/actualitate/sunt-medici-de-familie-care-nu-folosesc-deloc-internetul-8200379
8200379
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.