Sumele refuzate la plată au rămas aproape de un miliard de lei în august

Autor: Ciprian Botea Postat la 23 septembrie 2013 113 afişări

Băncile au refuzat la plată instrumente de debit în valoare de 978 miliarde de lei (220 de milioane de euro) în luna august, cu echivalentul a o sută de milioane de lei peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut

Sumele refuzate la plată au rămas aproape de un miliard de lei în august

Băncile au refuzat la plată instrumente de debit în valoare de 978 miliarde de lei (220 de milioane de euro) în luna august, cu echivalentul a o sută de milioane de lei peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care nu au găsit suficiente lichidităţi în conturile titularilor pentru a onora cecurile şi biletele la ordin emise de aceştia.

Chiar dacă au scăzut uşor faţă de luna anterioară, când refuzurile la plată au depăşit un miliard de lei, volumul lunar al sumelor refuzate este în continuare de opt-nouă ori peste nivelul anterior crizei. Numărul refuzurilor a scăzut însă mai rapid şi a ajuns la 11.700 de incidente în august faţă de 14.800 de incidente în luna iulie, potrivit datelor Băncii Naţionale. Aceasta înseamnă probleme în creştere cu lichidităţile pentru companii de talie mare.

Numărul titularilor de cont care au generat refuzuri la plată în august a fost de aproximativ 4.000, fiind de asemenea în scădere. În cazul tranzacţiilor cu mărfuri dintre companii se fac rareori plăţi în numerar, cumpărătorii emiţând în schimb bilete la ordin prin care se angajează să efectueze plata la o dată ulterioară (cuprinsă în general între câteva săptămâni şi trei luni). Deţinătorul biletului se prezintă la bancă la data scadenţei şi primeşte banii pe care banca îi ia din contul emitentului.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.09.2013

Urmărește Business Magazin

/actualitate/sumele-refuzate-la-plata-au-ramas-aproape-de-un-miliard-de-lei-in-august-11377611
11377611
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.