SUA ar putea fi de acord ca Iranul să îşi păstreze centrifugele de la Fordo

Autor: Iuliana Enache Postat la 27 martie 2015 213 afişări

Statele Unite iau în considerare posibilitatea de a lăsa Teheranul să folosească sute de centrifuge în buncărul subteran fortificat, altădată secret, de la Fordo în schimbul limitării activităţii centrifugelor şi a cercetării şi dezvoltării la alte instalaţii, au declarat oficiali citaţi de AP.

Schimbul ar permite Iranului să aibă câteva sute de dispozitive la Fordo, deşi iranienilor nu li s-ar permite să desfăşoare o activitate care să poată conduce la o bombă atomică şi instalaţia ar putea fi supusă inspecţiilor internaţionale, potrivit oficialilor occidentali, familiari cu detaliile negocierilor în curs. În schimb, Iranului i s-ar fi cerut că îşi reducă numărul de centrifuge de la Natanz şi să acccepte alte restricţii legate de activitatea nucleară.

Oficiali care au vorbit sub acoperirea anonimatului pentru că nu erau autorizaţi să discute despre negocierile sensibile, în timp ce ultima rundă ar început între secretarul de Stat american John Kerry şi ministrul iranian de Externe Mohammed Javad Zarif. Negociatorii ar urma să se întâlnească la sfârşitul lui martie pentru a ajunge la un acord care să garanteze retragerea sancţiunilor occidentale împotriva Iranului. Data limită pentru ajungerea la un acord final este 30 iunie.

Un oficial american a refuzat să comenteze propunerile specifice, dar a declarat că scopul de la începutul negocierilor a fost "ca Fordo să se convertească astfel încât să nu mai fie folosită la îmbogăţirea uraniului".

Oficialii au subliniat că un potenţial compromis privind Fordo este doar una dintre cele câteva opţiuni aflate pe agenda discuţiilor. Toate opţiunile sunt concepute astfel încât Iranul să fie ţinut cel puţin un an departe de producerea unei arme atomice pe durata acordului, care ar urma să dueze cel puţin zece ani. Secretarul american al Energiei, Ernest Moniz, s-a alăturat ultimelor runde de negocieri, atunci când acestea au devenit mai tehnice.

Experţii susţin că un compromis în privinţa Fordo poate fi încă foarte problematic. Ei au subliniat că acesta va permite Iranului să îşi păstreze tehnologia intactă, care ar putea fi reorientată rapid către îmbogăţirea de uraniu la o instalaţie sensibilă pe care americanii şi aliaţii lor au vrut iniţial să o lasă fără toate centrifugele.

Iar accesul inspectorilor şi verificarea este elementul cheie. Iranul a rezistat "inspecţiilor inopinate" în trecut. Chiar dacă negocierile nucleare au progresat, Iranul trebuie să răspundă întrebărilor legate de posibila sa activitate militară nucleară. Faptul că problema privind o astfel de activitate, cunoscută ca Posibila Dimensiune Militară (PMD), rămâne nerezolvată este o îngrijorare importantă pentru agenţia ONU de supraveghere a activităţii nucleare.

În plus, la Fordo există o îngrijorare tot mai mare pentru că este săpată adânc în munte şi greu accesibilă, ceea ce o face rezistentă şi posibil imună la un atac aerian. Un astfel de atac este o opţiune pe care nici Israelul, nici Statele Unite nu au exclus-o în cazul eşuării negocierilor.

Şi în timp ce sunt prea puţine pentru a fi folosite la proliferare, chiar câteva sute de centrifuge în plus la Fordo ar fi o îngrijorare în ceea ce priveşte numărul total.

Robert Menendez, democrat din Comisia senatorială pentru Relaţii Externe, a declarat că un astfel de compromis ar demonstra că Statele Unite negociază "orice acord de dragul acordului".

"O cantitate nemeritată de încredere este pusă într-un partener de negocieri care a petrecut decenii dezamăgind comunitatea internaţională", refuzându-le accesul inspectorilor şi destabilizând activ regiunea, a declarat el.

În timp ce negocierile sunt în desfăşurare, numărul centrifugelor a crescut la peste 6.000.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
IRAN,
NEGOCIERI
/actualitate/sua-ar-putea-fi-de-acord-ca-iranul-sa-isi-pastreze-centrifugele-de-la-fordo-14065014
14065014
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.