STUDIU: Un medicament anticancer poate identifica "rezervoarele" secrete de HIV din organism

Autor: Ana Obretin Postat la 02 august 2015 104 afişări

Un medicament anticancer s-a dovedit a fi eficient în identificarea în organism a "rezervoarelor" secrete de HIV, virusul care provoacă SIDA, în cazul pacienţilor care par a fi în remisiune după ce au urmat o terapie antiretrovirală, informează bbc.com

Potrivit unui studiu publicat în PLoS Pathogens, medicamentul este "foarte puternic" în ceea ce priveşte reactivarea virusului ascuns. Cercetătorii spun că descoperirile din cadrul acestui studiu sunt importante, dar trebuie să se evalueze eventualele efecte adverse asupra pacienţilor.

Puterea "rezervoarelor" ascunse de HIV a fost demonstrată în celebru caz al bebeluşului din Mississippi.

În urmă cu doi ani, o fetiţă americană - cunoscută sub denumirea "bebeluşul din Mississippi" - a părut că s-a vindecat de HIV. Însă remisiunea ei a durat doar puţin peste doi ani, după stoparea tratamentului.

Un alt caz spectaculos a fost prezentat în iulie, la o conferinţă organizată de International AIDS Society (IAS), în oraşul canadian Vancouver. O tânără franţuzoaică în vârstă de 18 ani, diagnosticată cu HIV în copilărie, a intrat în remisiune, în ciuda faptului că nu a mai luat în ultimii 12 ani medicamente împotriva acestui virus periculos care declanşează SIDA. Acesta este primul caz înregistrat pe plan mondial ce vizează intrarea într-o remisiune îndelungată a unui copil infectat cu HIV.

Experţii în domeniu consideră că oamenii de ştiinţă trebuie să iniţieze o serie de studii suplimentare pentru a înţelege motivul pentru care anumiţi pacienţi pot să controleze virusul după oprirea tratamentului.

Tânăra s-a născut în 1996 şi a primit virusul de la mama ei - fie în ultimul semestru al sarcinii, fie la naştere. La vârsta de trei luni, medicii i-au administrat patru medicamente antiretrovirale. Însă familia ei a decis să stopeze tratamentul atunci când fetiţa avea vârsta de aproape şase ani.

După 12 ani, concentraţiile virale din fluxul ei sangvin sunt în continuare prea mici pentru a putea fi măsurate, deşi medicii au avertizat-o că această situaţie ar putea să se schimbe.

Recent, oamenii de ştiinţă au reuşit să alunge virusul care declanşează SIDA din celulele în care acesta se refugiază, la pacienţii trataţi cu antiretrovirale, şi consideră că această strategie - numită "kick and kill" (loveşte şi ucide) - s-ar putea dovedi utilă în lunga şi dificila misiune de creare a unui medicament capabil să elimine HIV definitiv.

În ceea ce priveşte medicamentul anticancer cu potenţial de a fi utilizat în această strategie, echipa de medici de la UC Davis School of Medicine, SUA, a analizat PEP005 - unul dintre ingredientele dintr-o terapie folosită în prevenirea cancerului la pacienţii a căror piele a fost afectată de soare.

Medicamentul a fost testat pe celule cultivate în laborator, precum şi pe mostre prelevate de la 13 pacienţi cu HIV. În urma experimentelor, s-a demonstrat că PEP005 are capacitatea de a reactiva HIV aflat în stare latentă şi poate reprezenta un punct de pornire pentru noi tratamente contra acestui virus.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
HIV,
ANTICANCER,
MEDICAMENT
/actualitate/studiu-un-medicament-anticancer-poate-identifica-rezervoarele-secrete-de-hiv-din-organism-14660805
14660805
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.