Studiu: Incidentele cibernetice au ajuns în premieră pe primul loc în topul riscurilor de care companiile se tem

Autor: Roxana Rosu Postat la 14 ianuarie 2020 56 afişări

Incidentele cibernetice au ajuns în premieră pe primul loc în topul riscurilor de care companiile se tem, circa 39% din participanţii la studiul anual Allianz Risk Barometer 2020 catalogând riscul apariţiei unui atac cibernetic drept principala ameninţare asupra businessului.

Studiu: Incidentele cibernetice au ajuns în premieră pe primul loc în topul riscurilor de care companiile se tem

Incidentele cibernetice au ajuns în premieră pe primul loc în topul riscurilor de care companiile se tem, circa 39% din participanţii la studiul anual Allianz Risk Barometer 2020 catalogând riscul apariţiei unui atac cibernetic drept principala ameninţare asupra businessului.

Comparativ, în urmă cu şapte ani, incidentele cibernetice se poziţionau pe locul 15 în topul riscurilor, cu doar 6% din răspunsuri.

Pe locul secund în topul riscurilor la adresa companiilor la nivel global se situează acum riscul de întrerupere a activităţii.

Schimbările legislative şi de reglementare (locul 3 cu 27% din răspunsuri) şi schimbările climatice (locul 7 cu 17% dintre răspunsuri) sunt riscurile care au avansat cel mai mult în clasament, evidenţiind preocupările în creştere ale companiilor şi naţiunilor pentru războiul comercial SUA-China, Brexit şi încălzirea globală.

Studiul anual privind riscurile globale la nivelul companiilor include opiniile unui număr de 2.718 de experţi din peste 100 de ţări, inclusiv directori generali, manageri de risc, brokeri şi specialişti în asigurări.

„Allianz Risk Barometer 2020 evidenţiază că riscurile cibernetice şi schimbările climatice sunt două provocări semnificative cărora companiile trebuie să le acorde atenţie în următorul deceniu. Bineînţeles, există o serie de alţi factori care pot produce pagube şi perturbări, dar dacă executivii din conducerea companiilor şi managerii de risc eşuează să abordeze riscurile cibernetice şi schimbările climatice, acest lucru va avea un impact critic asupra performanţei operaţionale, a rezultatelor financiare şi a reputaţiei companiilor lor. Pregătirea şi planificarea riscurilor cibernetice şi a schimbărilor climatice reprezintă atât un avantaj competitiv, cât şi un factor de rezistenţă în afaceri, în era digitalizării şi a încălzirii globale”, spune Joachim Müller, CEO al AGCS.

În acelaşi timp, incidentele cibernetice se numără printre primele trei riscuri în multe dintre ţările analizate, fiind principalul risc la adresa companiilor din Austria, Belgia, Franţa, India, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elveţia, Marea Britanie şi SUA.

Companiile se confruntă cu provocarea unor încălcări mai complexe şi mai costisitoare ale confidenţialităţii datelor, cu o creştere a atacurilor de tip ransomware, precum şi cu riscul unor amenzi sau litigii legate de securitatea datelor personale după un eveniment cibernetic.

„Incidentele ciberentice produc daune tot mai consistente şi vizează din ce în ce mai multe companii mari cu atacuri sofisticate şi cereri de răscumpărare ridicate. În urmă cu cinci ani, o cerere de răscumpărare în urma unui atac de tip ransomware s-ar fi ridicat la zeci de mii de dolari. În prezent poate ajunge la milioane de dolari”, spune Marek Stanislawski, Deputy Global Head of Cyber în cadrul AGCS.

Companiile sunt, de asemenea, tot mai expuse la impactul direct sau indirect al revoltelor, tulburărilor civile sau al atacurilor teroriste. Anul trecut au fost remarcate escaladări ale revoltelor civile în Hong Kong, Chile, Bolivia, Columbia şi Franţa, care au avut ca rezultat daune materiale, întreruperea activităţii şi pierderi de venit atât pentru companiile locale, cât şi pentru companiile multinaţionale, în condiţiile în care magazinele au fost închise timp de câteva luni, clienţii şi turiştii nu au mai beneficiat de servicii sau angajaţii nu au putut merge la muncă din cauza lipsei de siguranţă.

Schimbările legislative şi de reglementare se situează pe locul trei în barometrul de risc, în creştere cu o poziţie faţă de 2019. Tarifele vamale, sancţiunile, Brexit-ul şi protecţionismul au fost menţionate ca îngrijorări esenţiale. Aproximativ 1.300 de noi bariere comerciale au fost implementate doar în 2019. Disputa comercială SUA-China a determinat apropierea nivelului tarifelor vamale medii ale SUA de nivelul înregistrat în anii '70.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
companii,
riscuri,
incidente

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.