Statele Unite nu intenţionează să restituie Guantanamo Bay Cubei, anunţă Casa Albă

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 30 ianuarie 2015 50 afişări

Eforturile privind consolidarea relaţiilor dintre Statele Unite şi Cuba nu vor merge până la restituirea de către Washington a controlului asupra Guantanamo Bay, situat la extremitatea de sud-est a insulei caraibe, a anunţat joi Casa Albă.

"Preşedintele crede cu adevărat că centrul (militar) de detenţie de la Guantanamo trebuie să fie închis", a declarat Josh Earnest, un purtător de cuvânt al Casei Albe. "Dar baza navală nu este un lucru pe care dorim să-l închidem", a subliniat el.

În enclava americană se află o importantă bază navală şi centrul militar de detenţie extrem de controversat în care au fost aduşi suspecţi de terorism la patru luni după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001.

Preşedintele Barack Obama şi-a repetat în numeroase rânduri intenţia de a face tot posibilul pentru a închide centrul de detenţie de la Guantanamo Bay, reiterând această promisiune săptămâna trecută, în discursul anual despre Starea Naţiunii.

Preşedintele cubanez Raul Castro a declarat miercuri că restituirea controlului acestui teritoriu de 116 kilometri pătraţi către Havana constituie o condiţie prealabilă normalizării relaţiilor cu Statele Unite. Guantanamo se află sub control american printr-un tratat semnat în 1903.

Deschizând o nouă eră în relaţiile lor, Washingtonul şi Havana au anunţat la jumătatea lui decembrie o apropiere diplomatică. Ea va consta în atenuarea restricţiilor comerciale americane impuse insulei comuniste.

Dar diversele măsuri anunţate de către autorităţile de la Washington nu vor pune capăt embargoului economic impus Havanei din 1961, pe care numai Congresul îl poate ridica.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
GUANTANAMO,
CUBA
/actualitate/statele-unite-nu-intentioneaza-sa-restituie-guantanamo-bay-cubei-anunta-casa-alba-13794708
13794708
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.