Stânga radicală se pregăteşte să preia, pentru prima dată, conducerea unui land german

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 17 noiembrie 2014 45 afişări

Un reprezentant al stângii radicale Die Linke, moştenitoarea partidului comunist din fosta Republică Democrată Germană (RDG), se pregăteşte să spargă un tabu şi să conducă, în premieră, un land german, după 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

Fostul sindicalist Bodo Ramelow, în vârstă de 58 de ani, urmează să încheie la mijlocul săptămânii un contract de coaliţie guvernamentală, în Turingia, împreună cu social-democraţii (SPD) şi Verzii. El are şanse foarte mari să devină primul şef de Guvern al unui land provenind din Die Linke, în urma unui vot în Parlamentul regional, pe 5 decembrie.

Această perspectivă a înfiebântat spiritele într-o ţară încă marcată de dictatura comunistă, până la a provoca respingerea din partea preşedintelui Republicii Joachim Gauck şi cancelarului Angela Merkel, în pofida faptului că Die Linke - care obţine în mod tradiţional multe voturi în Est - a făcut parte din guverne regionale, ca de exemplu în landul vecin Brandenburg.

Pe 9 noiembrie, când la Berlin era sărbătorită demolarea Zidului, aproximativ 4.000 de persoane s-au adunat la Erfurt, capitala Turingiei, pentru a spune "nu" Die Linke, cu lumânări în mână, ca manifestanţii care au zguduit RDG în urmă cu 25 de ani. "Stasi, afară", au scandat ei, referindu-se la fost poliţie politică est-germană.

Die Linke a fost înfiinţată în 2007, dintr-o alianţă între moştenitorii fostului partid comunist SED, la putrere în Germania de Est, şi excluşi din SPD din Germania de Vest.

"A fost un drum lung, dar ajungem în punctul în care putem scrie un nou capitol în istoria Turingiei", şi-a exprimat satisfacţia Bodo Ramelow, într-un interviu pentru AFP, cu câteva zile înainte de încheierea negocierilor de formare a coaliţiei.

În alegerile regionale de pe 14 septembrie, Die Linke (Stânga), a obţinut al doilea scor (28,2%), după Uniunea Creştin-Democrată (CDU), partidul lui Merkel (33,5%), care conducea Turingia din 1990, când s-au organizat primele alegeri libere în fosta RDG. SPD (12,4%, faţă de 18,5% în 2009) a suferit o înfrângere importantă după cinci ani de împărţire a puterii la nivelul regiunii cu CDU. În unanimitate, social-democraţii, dar şi Verzii, au decis să se alieze cu Bodo Ramelow.

Criticând opţiunea SPD, Merkel a apreciat că viitoarea coaliţie este "o veste proastă" pentru Turingia, un mic land forestier şi agricol cu 2,1 milioane de locuitori.

- "Proiect de reconciliere"

Şi mai marcant este faptul că preşedintele Joachim Gauck, un fost pastor şi activist pentru drepturile omului în RDG, a încălcat neutralitatea politică a funcţiei pentru a-şi exprima îngrijorarea. "Oamenii care au cunoscut RDG şi fac parte din generaţia mea este necesar să facă un efort ca să accepte acest lucru", a declarat el. "Acest partid (...) s-a distanţat el, în mod real, de ideile în numele cărora SED a oprimat oamenii, pentru ca să avem încredere deplină în el?", a întrebat şeful statului într-o intervenţie la televiziune.

"Eu nu sunt un reprezentant al RDG, iar partidul meu nu este un club nostalgic care ar vrea să reînvie RDG", i-a răspuns Ramelow, care a crescut în Vest, în landul vecin Hesse, şi care se consideră o punte de legătură cu Estul. Coaliţia sa este "un proiect de reconciliere", subliniază el, adăugând că vrea să implementeze "o politică regională pragmatică".

"Este dificil să dai puterea unui partid care nu şi-a făcut curăţenie în trecutul istoric", consideră Mike Mohring, liderul grupului parlamentar CDU din Turingia, afirmând că Die Linke are în continuare în rândul său foşti colaboratori Stasi. "Această regiune frumoasă merită altceva decât să fie laboratorul unui Guvern experimental", a declarat el pentru AFP.

Alianţa "Roşie-Roşie-Verde", respinsă majoritar la nivel naţional, pare totuşi să se bucure de adeziune în Turingia.

Un librar de la Erfurt, Gernod Siering, în vârstă de 39 de ani, care era copil în timpul regimului comunist, consideră că este o oportunitate către "o direcţie care nu era posibilă cu CDU". "Înţeleg că unora le e teamă, pentru că au suferit în timpul RDG", dar coaliţia va "duce o politică realistă", crede el, adăugând "iar dacă ceva nu merge bine, avem posibilitatea să protestăm".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GERMANIA,
ALEGERI,
PARTIDE
/actualitate/stanga-radicala-se-pregateste-sa-preia-pentru-prima-data-conducerea-unui-land-german-13578084
13578084
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.