Spitalul de Psihiatrie Săpoca, probleme grave încă din 2017. Pacienţii au povestit că erau bătuţi „cu mătura”, împinşi şi legaţi

Postat la 19 august 2019 63 afişări

Experţii Centrului de Resurse Juridice au întocmit în 2017 un raport în urma unei monitorizări la Spitalul Săpoca – Ojasca, arătând gravele probleme cu care se confruntă. Pacienţii au spus atunci că erau bătuţi de supraveghetori şi infirmieri „cu mătura, cu ce nimeresc”, împinşi şi legaţi de pat.

Spitalul de Psihiatrie Săpoca, probleme grave încă din 2017. Pacienţii au povestit că erau bătuţi „cu mătura”, împinşi şi legaţi

Experţii Centrului de Resurse Juridice au efectuat în 2017 o serie de verificări în cadrul Spitalului Săpoca – Ojasca. Aceştia au vorbit cu pacienţii spitalului de psihiatrie, ale căror declaraţii au fost consemnate în raportul realizat la finele verificărilor efectuate. În acest raport au putut fi sesizate o serie de probleme, dintre cele mai grave, cu care spitalul se confrunta încă din 2017.

În raportul întocmit de experţii CRJ este consemnat faptul că în spitalul de psihiatrie Săpoca- Ojasca au avut loc o serie de evenimente de o gravitate extremă. Aceştia au mai precizat în raportul întocmit în urma verificărilor dispuse la spitalul de psihiatrie Săpoca- Ojasca că alte aspect penale vizează acuzaţii ale pacienţilor cu privire la legarea, bătaia şi alt tipuri de agresiuni îndreptate asupra lor de către personalul unităţii medicale.

„Pe parcursul vizitei am fost abordaţi de câţiva pacienţi care au reclamat legări, agresiuni fizice, lipsa accesului la haine groase iarna, altele (…) La o discuţie cu 3 pacienţi, aceştia povestesc despre bătăile pe care le primesc de la supraveghetori/ infirmieri. Pacienţii declară că sunt bătuţi (”cu mătura, cu ce nimeresc”), împinşi şi legaţi de pat, legarea fiind o măsură dispusă de medicii psihiatri, în special dacă nu mai sunt locuri la izolator”, se arată în raportul CRJ.

De asemenea, potrivit datelor din raport, pacienţii mai relatau şi faptul că infirmierele furau mâncare de la cantină. Întrebaţi dacă au spus cuiva că sunt bătuţi, pacienţii au afirmat faptul că nimeni nu ia nicio măsură şi că le este teamă de medici, pentru că îi leagă, se mai arată în raport.

Experţii au precizat faptul că „relativ recent” faţă de momentul vizitei lor în unitatea medical au avut loc şi câteva situaţii de autoagresiune, prin „tăierea gâtului”, în cazul a doi pacienţi internaţi acolo.

„Ambele persoane au fost transportate de urgenţă la UPU. Unul dintre pacienţi a fost salvat însă celălalt pacient, deşi a fost salvat la nivel UPU, nu a mai revenit la SPMS, evoluţia ulterioară fiind nefavorabilă, pacientul decedând în cele din urmă”, se arată în raportul realizat de experţii CRJ.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pacienti,
spital,
bataie,
probleme

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.