SPIONAJUL în Coreea de Nord: Cum sunt pregătiţi spionii în regimul lui Kim Jong-un

Autor: Paula Rusanu Postat la 23 mai 2015 388 afişări

Coreea de Nord are o reţea de spioni extrem de extinsă care operează în multe ţări din lume, în special în Coreea de Sud şi în Statele Unite, principala lor misiune fiind să găsească persoane dispuse să sprijine autorităţile nord-coreene, informează CNN.

SPIONAJUL în Coreea de Nord: Cum sunt pregătiţi spionii în regimul lui Kim Jong-un

Într-un material realizat pe baza mărturiilor unor foşti spioni nord-coreeni, CNN încearcă să arate cum sunt pregătiţi în prezent spionii nord-coreeni.

Kim Dong-shik, a cărui principală misiune a fost să se infiltreze pe teritoriul Coreei de Sud, pentru diverse misiuni în favoarea regimului lui Kim Jong-un, declară că pregătirea sa pentru activitatea de spionaj a început pe când era elev, la liceu. El a fost trimis apoi la o universitate specializată unde a deprins, între altele, arte marţiale, scufundări submarine, cum să folosească armele şi să fabrice explozivi. Abia după patru ani, când era complet pregătit, i s-a spus că trebuie să se alăture serviciilor secrete nord-coreene.

"Când mi s-a spus că voi deveni spion, am fost şocat. Ştiam că în trecut fuseseră multe accidente în care au fost implicaţi spioni. Mulţi dintre cei care au fost trimişi în Coreea de Sud au fost ucişi, deci m-am gândit că voi muri şi eu. Antrenamentul fizic nu a fost partea cea mai importantă. Pregătirea psihologică este cheia. Eram învăţaţi să fim pregătiţi să murim pentru regimul lui Kim Jong-un şi, dacă suntem capturaţi, să fim siguri că nu vom fi prinşi în viaţă", a declarat pentru CNN Kim Dong-shik.

În prima sa misiune, el a trebuit să meargă în Coreea de Sud, în 1990, pentru a aduce în ţară un membru important al serviciilor secrete care lucra de mult timp pe teritoriul sud-coreean. Ulterior, i s-a ordonat să încerce să recruteze sud-coreenii care au sentimente antiguvernamentale şi simpatii către Guvernul de la Phenian.

În 1995, în timpul unei misiuni la Seul, Kim Dong-shik a fost împuşcat şi capturat. El susţine că întreaga sa familie a fost ucisă în Coreea de Nord, pentru că el nu a reuşit să-şi îndeplinească misiunea.

Un fost membru al elitei nord-coreene, Kang Myong-do, susţine că spionii lui Kim Jong-un sunt răspândiţi în multe ţări din lume, inclusiv în Statele Unite ale Americii, unde numărul acesta este estimat la câteva sute.  Una dintre principalele lor misiuni este să încerce să recruteze cetăţeni americani de origine nord-coreeană care vor să sprijine autorităţile de la Phenian.

"Sunt trei tactici diferite pe care le utilizează. Prima este să le ofere vize gratuite pentru Coreea de Nord, a doua este să-i sprijine în desfăşurarea de activităţi comerciale în ţară, pentru a putea câştiga bani, şi a treia, se folosesc de femei pentru a-i atrage. Această ultimă tactică este larg răspândită încă din anii '80", a declarat Kang Myong-do.

Fostul colaborator al serviciilor secrete nord-coreene menţionează că spionii şi serviciile pe care aceştia le oferă joacă un rol important în menţinerea regimului lui Kim Jong-un. 

Aceeaşi părere este împărtăşită şi de Kim Dong-shik: "Coreea de Nord are grijă de spionii ei. Ei sunt trataţi la fel ca generalii, au parte de educaţie la nivel înalt. Deci, este corect să spune că pentru Coreea de Nord spionii sunt extrem de importanţi".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
coreea de nord,
spioni,
kim jong-un,
spionaj
/actualitate/spionajul-in-coreea-de-nord-cum-sunt-pregatiti-spionii-in-regimul-lui-kim-jong-un-14316202
14316202
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.