Specialist: epidemia COVID-19 din Coreea de Nord ar putea provoca o criză sanitară majoră

Autor: Petru Mazilu Postat la 13 mai 2022 38 afişări

Specialiştii susţin că epidemia de COVID-19 din Coreea de Nord ar putea provoca o criză sanitară majoră. Virusul s-ar putea răspândi rapid, mai ales din cauza lipsei unui sistem medical funcţional, spun experţii, potrivit Reuters.

Specialist: epidemia COVID-19 din Coreea de Nord ar putea provoca o criză sanitară majoră

Recunoaşterea de către Coreea de Nord a faptului că se luptă cu un focar „exploziv" de COVID-19 a stârnit îngrijorarea că virusul ar putea devasta o ţară cu un sistem de sănătate cu resurse insuficiente, cu capacităţi de testare limitate şi fără un program de vaccinare.

Ţara a confirmat joi primele sale infecţii cu COVID-19 de la apariţia pandemiei în urmă cu mai bine de doi ani, trecând la „sistemul de prevenire a epidemiilor de urgenţă maximă" şi impunând o izolare naţională. Vineri a raportat primul deces legat de COVID.

Presa de stat nu a confirmat numărul total de cazuri de COVID-19 de până acum, dar a precizat că peste 350.000 de persoane au prezentat simptome de febră de la sfârşitul lunii aprilie.

La fel ca Eritreea, Coreea de Nord nu a început o campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Programul global de distribuire a vaccinului COVAX COVID-19 a redus numărul de doze alocate pentru Coreea de Nord, deoarece ţara nu a reuşit până în prezent să organizeze niciun transport, din cauza, se pare, a cerinţelor de monitorizare internaţională.

De asemenea, Pyongyang a refuzat ofertele de vaccinuri din partea Chinei.

Coreea de Nord a declarat anul trecut că şi-a dezvoltat propriul echipament PCR pentru a efectua teste de coronavirus, iar Rusia a anunţat că a livrat un număr mic de kituri de testare.

Experţii internaţionali au declarat că, până în prezent, ritmul testelor sugerează că Coreea de Nord nu poate face faţă numărului de cazuri simptomatice pe care le-a raportat.

Până la sfârşitul lunii martie, doar 64.207 din cele 25 de milioane de persoane din Coreea de Nord au fost testate pentru COVID, iar toate rezultatele au fost negative, arată cele mai recente date ale OMS.

„Coreea de Nord a testat în jur de 1.400 de persoane în fiecare săptămână. Presupunând că au fost la capacitate maximă, atunci pot efectua maxim 400 de teste pe zi - nici pe departe suficient pentru a testa 350.000 de persoane cu simptome", a declarat Kee Park, de la Harvard Medical School, care a lucrat la proiecte de asistenţă medicală în Coreea de Nord.

Nu este clar dacă Coreea de Nord a impus vreo obligaţie privind purtarea măştii de protecţie de la începutul pandemiei. Cetăţenii au fost văzuţi uneori purtând măşti, dar şi fără măşti la evenimentele politice majore la care participă zeci de mii de oameni.

Kim a fost arătat pentru prima dată purtând o mască la o reuniune de joi.

Coreea de Nord se află pe ultimul loc în lume în ceea ce priveşte capacitatea sa de a răspunde rapid şi de a atenua răspândirea unei epidemii, potrivit celui mai recent Index global de securitate sanitară din decembrie.

Deşi dispune de un număr mare de medici calificaţi şi de capacitatea de a desfăşura şi organiza rapid personalul în faţa unor situaţii de urgenţă, sistemul de sănătate din Coreea de Nord este lipsit de resurse.

Fiecare sat nord-coreean are una sau două clinici sau spitale, iar cele mai multe spitale judeţene sunt dotate cu instalaţii de radiografie, „deşi nu neapărat funcţionale", a precizat OMS în raportul său privind strategia de cooperare de ţară 2014-2019.

Kwon Young-se, nominalizat de Coreea de Sud pentru funcţia de ministru al unificării, responsabil pentru legăturile intercoreene, a declarat joi, în cadrul audierii sale de confirmare, că se crede că Nordul nu dispune nici măcar de cele mai elementare materiale medicale, cum ar fi analgezicele şi dezinfectanţii.

Un investigator independent al ONU pentru drepturile omului a raportat în martie că restricţiile COVID-19 ale Nordului, inclusiv închiderea graniţelor, ar fi putut preveni epidemii masive „deşi probabil cu costuri considerabile pentru situaţia sanitară mai largă".

„Problemele cronice afectează sistemul de sănătate al ţării, inclusiv investiţiile insuficiente în infrastructură, personal medical, echipamente şi medicamente, alimentarea neregulată cu energie electrică şi instalaţiile de apă şi de canalizare inadecvate", se arată în raport.

Epidemia ar putea reprezenta o provocare politică pentru liderul autoritar al Nordului, au declarat nord-coreenii care au dezertat în Sud.

„Kim a ordonat mobilizarea rezervelor medicale de rezervă, ceea ce înseamnă că în Coreea de Nord vor folosi acum rezervele de război şi că spitalele generale au rămas fără medicamente", a declarat Thae Young-ho, un fost diplomat nord-coreean care a dezertat în Sud în 2016 şi care este acum deputat.

Ji Seong-ho, un alt legislator sud-coreean care a părăsit Nordul în 2006, a declarat că virusul s-ar putea răspândi rapid, parţial din cauza lipsei unui sistem medical funcţional.

„Un număr enorm de oameni au murit în timpul foametei (din anii 1990) după ce a izbucnit tifosul. A fost un coşmar pentru regimul nord-coreean şi pentru poporul nord-coreean", a declarat Ji în cadrul unei sesiuni parlamentare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
coreea de nord,
epidemie,
covid

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.