Sondaj Bloomberg: Grecii sunt divizaţi în mod egal în privinţa votului la referendum

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 03 iulie 2015 111 afişări

Grecii sunt divizaţi în mod egal în privinţa referendumului de duminică, la care trebuie să răspundă dacă acceptă sau nu reformele cerute de creditorii internaţionali în schimbul finanţării ţării, transmite Bloomberg.

Un sondaj comandat de Bloomberg News arată că 43% dintre greci vor respinge măsurile de austeritate, în timp ce 42,5% vor vota pentru.

În cadrul sondajului au fost intervievate 1.042 de persoane, de către Institutul de Cercetări pentru Studii Sociale şi Economice al Universităţii Macedonia. Marja de eroare este de 3%.

Rezultatul sondajului sugerează că referendumul ar putea să nu rezolve nimic, în timp ce criza politică şi economică din ţară se adânceşte.

Cercetarea arată că peste patru din cinci greci vor să rămână în zona euro, dar problemele de finanţare ale băncilor şi izolarea premierului Alexis Tsipras de ceilalţi lideri europeni pun sub semnul întrebării viitorul ţării în uniunea monetară.

"Acest referendum a divizat societatea elenă în două grupuri cu opinii diferite", a declarat Nikos Marantzidis, profesor de ştiinţe politice la universitate.

Tsipras a convocat pe neaşteptate referendumul, weekend-ul trecut, iar negocierile cu creditorii au eşuat. Ulterior, Guvernul elen a decis suspendarea activităţii băncilor şi bursei până după referendum.

Premierul susţine că grecii pot respinge propunerile creditorilor şi să rămână totuşi în zona euro, obţinând termeni mai favorabili în schimbul finanţării.

Dacă grecii vor vota da, Guvernul condus de Tsipras ar putea fi înlăturat. Ministrul de Finanţe Yanis Varoufakis a declarat joi, la televiziunea Bloomberg, că va demisiona din funcţie dacă grecii aprobă măsurile de austeritate ale creditorilor.

Grecii consideră în proporţie de 81% că rămânerea în zona euro oferă cele mai bune perspective de viitor, în creştere faţă de sâmbăta trecută.

Liderii europeni au încurajat grecii să voteze da. Preşedintele francez, Francois Hollande, aflat în vestul Africii, a declarat că în cazul unui vot favorabil negocierile pot fi reluate rapid, pentru un nou program de susţinere.

"Dacă va fi nu, va fi teritoriu necunoscut", a avertizat Hollande.

Atmosfera este tensionată înainte de referendum.

Joi seara, în centrul Atenei a avut loc o demonstraţie a Partidului Comunist, care susţine tabăra "nu", participanţii fluturând steaguri roşii cu secera şi ciocanul.

Grecia a devenit prima ţară dezvoltată care a intrat în default-ul datoriilor către FMI, cu o rată neachitată în valoare de 1,54 miliarde de euro.

FMI estimează că Grecia va avea nevoie de un nou sprijin internaţional de cel puţin 40 de miliarde de dolari, precum şi de termeni mai favorabili pentru rambursarea datoriilor, pentru ca finanţele ţării să fie sustenabile.

Este probabil ca rezervele băncilor să mai ajungă până luni, când conducerea Băncii Centrale Europene (BCE) va analiza nivelul asistenţei financiare. Ministrul Varoufakis insistă că băncile se vor redeschide marţi, aşa cum este planificat.

Presa locală a început să speculeze că depozitele bancare ar putea fi blocate, în cazul unui vot negativ.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GRECIA,
REFERENDUM,
SONDAJ
/actualitate/sondaj-bloomberg-grecii-sunt-divizati-in-mod-egal-in-privinta-votului-la-referendum-14539496
14539496
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.