Solidaritatea Sanitară solicită plata sporurilor şi introducerea salarizării după performanţă

Autor: Departamentul Social Postat la 27 august 2015 168 afişări

Federaţia Solidaritatea Sanitară solicită adoptarea de urgenţă a unui set de măsuri privind modernizare a sistemului sanitar, printre care plata sporurilor pentru orele suplimentare, salarizare complementară în funcţie de performanţă şi scoaterea medicilor din categoria funcţionarilor publici.

Federaţia Solidaritatea Sanitară consideră că demersurile privind modernizarea sistemului sanitar trebuie să înceapă de la cel mai avansat punct al negocierilor în acest sens din ultimii ani, respectiv proiectul Legii sănătăţii din 2012 (cunoscut ca proiectul dr. Vasile Cepoi), completat cu modificările survenite între timp, se arată într-un comunicat al organizaţiei sindicale.

Potrivit federaţiei, marele avantaj al acestui proiect de lege este generat de impactul pozitiv anticipat în privinţa creşterii finanţării sistemului sanitar public.

Simultan, FSS solicită adoptarea de urgenţă a unui pachet de măsuri care "poate contribui la creşterea semnificativă a calităţii vieţii profesionale din sistemul sanitar", printre care reglementarea statutului gărzilor medicilor care să cuprindă: plata beneficiului suplimentar de cel puţin 75% pentru depăşirea timpului legal de muncă (aplicabil în situaţiile în care sporul actual este sub 75%) - echivalentul plăţii pentru orele suplimentare, potrivit Codului Muncii, plata sporului de noapte de 25% pentru toate orele din gardă lucrate în timpul nopţii, plata tuturor sporurilor aferente locului de muncă pentru timpul de muncă aferent orelor de gardă din afara normei de bază şi dreptul la limitarea numărului de ore de muncă obligatorii la cele din norma de bază.

Federaţia mai solicită scoaterea medicilor şi a celorlalte categorii de personal din spitalele publice din categoria funcţionarilor publici, înlocuirea sistemului malpraxis cu sistemul despăgubirii pacienţilor pentru prejudicii şi introducerea programului de echivalarea a diplomelor asistentelor medicale absolvente de postliceală în acord cu practicile altor state ale UE.

Măsurile propuse de FSS includ şi eliminarea discriminărilor salariale din sănătate prin aplicarea prevederilor Legii nr. 71/2015 (privind salarizarea bugetarilor) angajaţilor din sectorul sanitar şi introducerea salarizării complementare în funcţie de performanţă.

FSS mai spune că medicii ar trebui să protesteze faţă de obligarea lor la efectuarea gărzilor suplimentare refuzând acest lucru.

"Având în vedere disponibilitatea majorităţii medicilor din sistemul public de sănătate de a recurge la manifestaţii de protest pentru modernizarea sistemului sanitar şi ţinând cont că am demonstrat juridic faptul că obligarea medicilor la efectuarea gărzilor suplimentare timpului de lucru aferent normei de bază se încadrează în situaţia muncii forţate, Federaţia Solidaritatea Sanitară consideră că refuzul medicilor de a efectua gărzile suplimentare normei de bază constituie cea mai adecvată formă de protest, menită să susţină intrarea în normalitate a sistemului sanitar", se arată în comunicat.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, declara, în mai, că medicii sunt remuneraţi pentru gărzi cu 100 la sută mai mult de sărbători şi respectiv cu 75 la sută mai mult în timpul programului normal.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SOLIDARITATEA SANITARĂ,
SOLICITĂRI,
/actualitate/solidaritatea-sanitara-solicita-plata-sporurilor-si-introducerea-salarizarii-dupa-performanta-14691109
14691109
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.