Cinci sfaturi nepreţuite de la Elon Musk, Tim Cook şi Mark Zuckerberg pentru tinerii antreprenori

Autor: Ioana Matei Postat la 10 noiembrie 2017 985 afişări

Parte din rolul nevorbit al unui lider este să ofere sfaturi, după cum observă jurnaliştii de la Inc.com. Iată câteva dintre cele mai recente sfaturi oferite de unii dintre cei mai puternici lideri din mediul de business global:

Cinci sfaturi nepreţuite de la Elon Musk, Tim Cook şi Mark Zuckerberg pentru tinerii antreprenori

1. Dacă eşti în căutarea inspiraţiei, faci acest lucru greşit. În timpul unei vizite la fabrica Tesla, un student l-a întrebat pe Elon Musk care sunt sfaturile lui petnru tinerii antreprenori care aşteaptă să înceapă un business. Răspunsul lui nu a fost o încurajare optimistă; în schimb, el a reamintit oamenilor că antreprenoriatul nu este deloc uşor. ”Cred că este foarte greu să pui bazele unei companii, este chiar dureros. Un prieten de-al meu descrie start-up-urile ca fiind la fel cu mâncatul sticlei şi holbatul în abis. Dacă vrei să faci acest lucru, fă-l. Dacă ai nevoie de cuvinte care te inspiră, nu o face” Chiar dacă ceea ce a spus Musk sună demotivant, are de fapt menirea să inspire. Antreprenoriatul este dificil, dar dacă ai o idee, disciplina şi perseverenţa de a o urma, nu îţi face griji despre ce spun alţii, doar urmeaz-o.

2. Ascultă-ţi inima mai întâi, apoi capul. Anul trecut, Tim Cook a vizitat India şi a participat la un meci de crichet, unde a fost intervievat de un jurnalist. ”Fă ceea ce îţi place şi dedică-ţi tot sufletul în această direcţie; apoi, bucură-te de experienţă”, este sfatul pe care l-a dat el tinerilor. În cariera lui, a prioritizat deciziile luate cu inima în defavoarea celor raţionale. Spre exemplu, a ales să se mute de la Compaq la Apple fiindcă misiunea Apple s-a aliniat cu scopul dorit de el. În discursurile lui anterioare a menţionat şi că nu ar trebui să lucrezi pentru bani. Acest lucru se traduce prin găsirea unui rol care să fie aliniat cu scopul tău; banii vor urma.

3. Găseşte-ţi scopul tău – dar şi pe al tuturor celorlalţi.

Mark Zuckerberg a declarat, în cadrul unei ceremonii de absolvire a Harvard, că găsirea propriului scop în viaţă nu este suficient. ”Sunt aici să vă spun că să îţi găseşti propriul scop în viaţă nu este suficient. Provocarea generaţiei noastre este crearea unei lumi în care toţi să avem un simţ al scopului”, a spus el.

4. Tu stabileşti regulile. După lansarea recentă a serviciului ei de livrare, Ayesha Curry a vorbit cu CNBC despre sfaturile ei pentru antreprenori. Din punctul ei de vedere, totul se rezumă la încredere. ”Singura persoană care poate stabili limite legate de potenţialul tău eşti tu, astfel că nu trebuie să îţi fie frică de provocările care te sperie”, a spus ea. Odată cu începutul sau preluarea unei funcţii de conducere în companie, este deja dificil să te motivezi să mergi mai departe. Este important să vă amintiţi că chiar şi în aceste poziţii dificile, tu poţi determina cât de departe să mergi.

5. Este vorba despre integrare, nu echilibru. Echilibrul între viaţă şi muncă este o preocupare comună pentru antreprenori şi pentru cei care iau în calcul începerea sau conducerea propriei companii. Într-o discuţie recentă, Arianna Huffington a spus că nu ar trebui să ne gândim la echilibrul dintre viaţă şi muncă, dar la integrarea celor două. A explicat pentru HuffPosst: ”Este important ca viaţa şi munca să fie integrate, lucru prin care vreau să spun că dacă eşti în mod constant epuizat şi burned out trebuie să te întrebi îţi oferi suficient timp să dormi, meditezi sau să te odihneşti în orice alt mod preferat de tine?”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.