Serviciile secrete turce au facilitat transporturi de armament destinate rebelilor sirieni - surse

Autor: Mihai Draghici Postat la 22 mai 2015 152 afişări

Serviciile de informaţii turce au facilitat transporturi de armament în zone din Siria aflate sub control islamist, în perioada 2013-2014, afirmă surse judiciare turce citate de Reuters.

Administraţia de la Ankara a negat permanent că ar fi trimis armament insurgenţilor sirieni, contribuind indirect la ascensiunea reţelei teroriste Stat Islamic.

Potrivit unor surse judiciare turce, pentru a accelera înlăturarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, Agenţia turcă de informaţii (MIT) a permis tranzitul armamentului şi combatanţilor spre Siria, în perioada noiembrie 2013 - februarie 2014. În ultimele luni, autorităţile turce au sporit măsurile de securitate la frontiere.

Procurorii turci au depistat patru camioane cu armament, în noiembrie 2013, în provincia Adana, situată la frontiera cu Siria. Alte trei camioane cu armament au fost depistate în ianuarie 2014. Aproximativ 30 de agenţi ai serviciilor de securitate turce sunt judecaţi în Turcia pentru spionaj militar şi implicare în tentativa de înlăturare a unui preşedinte.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan susţine că cele patru camioane transportau ajutoare umanitare.

Reţeaua teroristă Stat Islamic deţine controlul a peste jumătate din teritoriul Siriei după cucerirea oraşului Palmira, joi, a anunţat organizaţia Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Siria se confruntă, începând din martie 2012, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 200.000 de morţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TURCIA,
ARMAMENT,
SIRIA
/actualitate/serviciile-secrete-turce-au-facilitat-transporturi-de-armament-destinate-rebelilor-sirieni-surse-14313290
14313290
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.