Sentinţele bazate pe articol neconstituţional, revizuite şi înaintea deciziei definitive - propunere

Autor: Catalina Cocolos Postat la 23 august 2015 38 afişări

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor completarea codurilor de procedură penală şi civilă astfel încât să fie caz de revizuire a unei hotărâri judecătoreşti şi situaţia în care aceasta s-a întemeiat pe un articol declarat neconstituţional înaintea pronunţării unei decizii definitive.

Propunerea a fost formulată de membrii Comisiei nr. 1 din cadrul Consiliului Superior al Magistraturi (CSM) - Independenţa şi responsabilizarea justiţiei, eficientizarea activităţii acesteia şi creşterea performanţei judiciare, integritatea şi transparenţa sistemului judiciar.

Comisia a constatat că articolul 453 din Codul de procedură penală şi articolul 509 din Codul de procedură civilă se referă doar la situaţia în care Curtea Constituţională declară neconstituţională o prevedere legală după ce hotărârea a devenit definitivă.

"Or această situaţie pare să creeze o inegalitate între justiţiabili în faţa legii, după cum hotărârea judecătorească definitivă a fost pronunţată înainte sau după decizia Curţii Constituţionale de declarare a neconstituţionalităţii unei dispoziţii legale. O astfel de situaţie nu este permisă de art. 16 alin. 1 din Constituţie", se arată în minuta şedinţei Comisiei.

Conform documentului citat, Comisia a apreciat necesar ca revizuirea sau o altă cale extraordinară de atac să fie accesibilă şi atunci când decizia Curţii Constituţionale există anterior hotărârii judecătoreşti definitive, iar aceasta din urmă a fost pronunţată cu nesocotirea deciziei CC. Mai mult, Comisia a constatat diferenţa de reglementare din cele două coduri în privinţa acestui caz de revizuire.

"Comisia a propus Plenului transmiterea punctului de vedere către Ministerul Justiţiei, împreună cu solicitarea de promovare a unor proiecte de acte normative care să vizeze completarea celor două coduri de procedură astfel încât să constituie caz de revizuire a hotărârilor judecătoreşti (sau caz de exercitare a altei căi extraordinare de atac) şi situaţia în care hotărârea s-a întemeiat pe o prevedere legală ce a fost declarată neconstituţonală anterior pronunţării hotărârii judecătoreşti definitive", se mai arată în minuta şedinţei Comisiei.

În aceeaşi şedinţă, reprezentanţii CSM au discutat şi despre necesitatea completării articolului 31 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, cu trei alineate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CSM,
MJ,
PROPUNERE
/actualitate/sentintele-bazate-pe-articol-neconstitutional-revizuite-si-inaintea-deciziei-definitive-propunere-14684922
14684922
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.