Semnal de alarmă: Economia Coreei de Sud, una dintre cele mai mari din lume, se contractă într-un ritm nemaivăzut de la criza din 2008

Autor: Alex Ciutacu Postat la 25 aprilie 2019 305 afişări

Semnal de alarmă: Economia Coreei de Sud, una dintre cele mai mari din lume, se contractă într-un ritm nemaivăzut de la criza din 2008

PIB-ul Coreei de Sud s-a contractat cu 0,3% în primul trimestru din 2019, pe fondul investiţiilor scăzute şi a performanţelor slabe din sectorul de tehnologie, în timp ce un declin înregistrat la nivel de exporturi a lovit puternic în a patra cea mai mare economie din Asia, potrivit Bloomberg.

Contracţia de 0,3% înregistrată în primul trimestru de a 11-a cea mai mare economie a lumii a şocat analiştii în contextul în care instituţiile estimau o creştere economică de 0,3% şi afectează popularitatea preşedintelui Moon Jae-in care încă nu a reuşit să îşi respecte promisionea de a crea şi mai multe locuri de muncă în economie şi de a creşte salariile.

Moneda Coreei de Sud, won-ul, a scăzut la cel mai slab nivel din ultimii doi ani.

Exporturile reprezintă aproape jumătate din PIB-ul Coreei de Sud, însă acestea înregistrează a cincea lună de declin consecutiv pe fondul cererii reduse din China – cea mai mare piaţă de export a sud-coreenilor.

Încetinirea creşterii economice înregistrată la nivel global, corelată cu un declin în cererea pentru chipuri semiconductoare, afectează cele mai mari corporaţii ale ţării, precum Samsung Electronics şi SK Hynix.

Banca centrală a Coreei de Sud a redus săptămâna trecută estimarea de creştere economică pentru 2019 la 2,5%, în timp ce guvernul a anunţat un pachet suplimentar de cheltuieli, de 5,9 miliarde dolari – despre care primite că va creşte PIB-ul cu cel puţin un punct procentual şi va crea 73.000 de locuri de muncă noi. 

Potrivit Investopedia, Coreea de Sud a fost a 11-a cea mai mare economie din lume în 2018, cu un PIB de 1.530 miliarde dolari, mai mare chiar decât Rusia.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.