Seismul din Nepal a provocat avalanşe pe Everest, unde se află mulţi alpinişti, inclusiv Alex Găvan

Autor: Ioana Bojan Postat la 25 aprilie 2015 346 afişări

Cutremurul cu magnitudinea de 7,9 produs sâmbătă în Nepal a provocat avalanşe pe Muntele Everest, alpinistul român Alex Găvan, care se află în zonă, anunţând pe Twitter că nu a fost rănit, relatează CNN.

Institutul american de Geofizică (USGS) a revizuit magnitudinea seismului la 7,9 grade, faţă de 7,5 cât a fost estimată iniţial. USGS a anunţat de asemenea că s-au înregistrat replici cu magnitudini de 6,6 şi respectiv 5,1.

În urma seismului, au fost raportate avalanşe pe Muntele Everest, numeroşi alpinişti fugind la adăpost.

"Tabăra de la baza Everestului cutremur uriaş apoi avalanşă de pe Pumori", a scris alpinistul român Alex Găvan pe Twitter. "Alergând pentru viaţă din cortul meu. Nevătămat. Multe multe persoane se află pe munte", a adăugat Găvan.

Potrivit unor martori, mai multe persoane au fost rănite şi ucise în urma cutremurului produs sâmbătă dimineaţă în Nepal, la aproximativ 80 de kilometri de capitala Kathmandu şi la o adâncime de circa 15 kilometri. De asemenea, mai multe clădiri istorice din Kathmandu s-au prăbuşit şi numeroase drumuri au fost închise.

Corespondentul CNN, care a fost rănit, a relatat că a văzut cinci cadavre la un spital, iar persoane rănite grav erau tratate în exterior.

Kanak Masni, un jurnalist din Kathmandu, a declarat pentru CNN că o clădire istorică din capitală, turnul Dharahara, s-a prăbuşit. Clădirea, înaltă de aproape 63 de metri, era construită în 1832 şi le oferea turiştilor o vedere panoramică asupra văii Kathmandu.

Masni a precizat că acesta pare să fie "cel mai grav cutremur din Nepal după cel din 1934", care a avut magnitudinea 8 şi s-a produs în apropierea muntelui Everest, provocând moartea a peste 10.000 de persoane.

Alpinistul Alex Găvan a plecat, la finalul lunii martie, într-o nouă expediţie în Munţii Himalaya, pentru a escalada vârful Lhotse (8.516 metri), fără oxigen suplimentar şi fără porteri de altitudine. Expediţia este programată să dureze aproximativ două luni, iar ascensiunea se va face pe partea nepaleză a muntelui. Lhotse este al patrulea munte ca înălţime din lume, după Everest, K2 şi Kangchenjunga, şi este situat la graniţa dintre Tibet şi Nepal. Vârful său este legat de Everest prin Şaua Sudică, aflată la peste 8.000 m altitudine.

În 2012, alpinistul a mai avut două tentative a urca pe Lhotse. Prima dată, în sezonul de primăvară, Alex s-a retras de la altitudinea de 7600m, ca urmare a unei infecţii pulmonare dobândite în tabăra de bază. A doua oară, în sezonul de toamnă, Alex Găvan şi partenerul său Alexey Bolotov (Rusia) s-au retras din cauza condiţiilor de pe munte, în noaptea ascensiunii finale, după ce au atins altitudinea de 8000 de metri.

Alex Găvan a urcat până acum şase vârfuri de peste 8000 de metri din Himalaya, fără să utilizeze oxigen suplimentar şi porteri de altitudine. Alpinistul român a escaladat trei dintre cele şase vârfuri în premieră pentru România: Shisha Pagma (8.027 m) – în 2013; Makalu ‐ (8.463 m) – în 2008; Gasherbrum 1 (8.068 m) – în 2007. Pe vârfurile Broad Peak (8.047 m) – în 2014, Manaslu (8.156 m) – în 2011, Cho Oyu (8.201 m) – în 2006, Alex a realizat cea de-a doua ascensiune românească.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
NEPAL,
CUTREMUR,
GĂVAN
/actualitate/seismul-din-nepal-a-provocat-avalanse-pe-everest-unde-se-afla-multi-alpinisti-inclusiv-alex-gavan-14154497
14154497
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.