Şeful ANRE, referitor la decizia de incompatibilitate dată de ANI: Voi contesta în instanţă

Autor: Carol Dan Postat la 27 februarie 2015 43 afişări

Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, acuzat de ANI de incompatibilitate, a declarat agenţiei MEDIAFAX că, anterior numirii în poziţia de şef al Autorităţii, a demisionat din funcţia de director al unei firme şi nu cunoaşte "ce situaţie" a determinat această decizie, pe care o va contesta în instanţă.

"Mi-am dat demisia din funcţia anterioară imediat ce am fost numit în funcţia actuală. Nu cunosc ce situaţie a determinat această decizie. Voi contesta în instanţă", a declarat Havrileţ.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a arătat vineri, într-un comunicat, că a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor de către Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), întrucât, începând din 6 iunie 2012, deţine, simultan cu funcţia de preşedinte cu rang de secretar de stat al ANRE, şi funcţia de director general al firmei Gascop, societate al cărei obiect de activitate se desfăşoară în sectorul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale, ori în orice alte domenii care se află în competenţa ANRE.

ANI arată că, potrivit legii, "membrii comitetului director nu pot avea calitatea de membru în organele de conducere la societăţi comerciale cu obiect de activitate în sectorul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale ori în orice alte domenii care se află în competenţa ANRE, în condiţiile legii".

ANRE a transmis un comunicat în care precizează că Havrileţ a întreprins, de la preluarea funcţiei, "toate demersurile necesare" pentru respectarea regimului juridic al incompatibilităţilor şi că nu a primit încă o notificare oficială din partea ANI.

Havrileţ se află la conducerea ANRE din iunie 2012. Potrivit declaraţiei de avere din momentul în care a fost numit preşedinte al ANRE, Havrileţ deţinea 90% din acţiunile firmei Gascop şi 100% din firma Hanigas, unde era şi director general, ambele firme având ca obiect principal activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică. Soţia sa este director tehnic la firma Gascop.

De asemenea, potrivit ANI, Havrileţ a încălcat şi dispoziţiile articolului 84, alineatul 2 din Legea 161/2003, potrivit cărora "funcţia de secretar de stat, funcţia de subsecretar de stat şi funcţiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, precum şi cu exercitarea funcţiilor prevăzute la alin. (1), lit. c)", respectiv "funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu (…) funcţia de (…) director general (…) la societăţile comerciale".

Comunicatul ANI precizează că Havrileţ a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, iar acesta a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

Havrileţ s-a aflat, în 2005, când conducea Agenţia Domeniilor Statului, pe o listă de înalţi funcţionari ai ADS cercetaţi de procurorii anticorupţie pentru modul în care au fost privatizate cramele Sîmbureşti. Havrileţ era acuzat de comiterea a două infracţiuni de neglijenţă în serviciu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ANRE,
ANI,
HAVRILEŢ
/actualitate/seful-anre-referitor-la-decizia-de-incompatibilitate-data-de-ani-voi-contesta-in-instanta-13906440
13906440
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.