Şefa ICCJ spune că nu este adepta sancţionării divulgărilor, în forma propusă de Şerban Nicolae

Autor: Otilia Ciocan Postat la 30 octombrie 2014 32 afişări

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), judecătorul Livia Stanciu, a afirmat, joi, că nu este adepta schimbării legislative propuse de Şerban Nicolae, privind sancţionarea divulgării informaţiilor din cauze penale în cercetare.

"Din ce spuneaţi dumneavoastră, reprezentanţii presei, în cursul dimineţii, cred că modificarea operată sau propunerea legislativă făcută de către domnul Şerban Nicolae vizează alineatul 3 al infracţiunii de compromitere a intereselor justiţiei, unde se vorbea de fapt despre divulgarea unor astfel de date de către un martor, expert, interpret, iar sfera obiectului activ a fost lărgită în sensul că propunerea viza 'orice persoană', orice persoană înţelegând inclusiv presa. (...) Sub acest aspect nu aş fi adepta ideii modificării textului acesta, în sensul propus de domnul Nicolae", a explicat, joi, judecătorul Livia Stanciu.

Preşedintele instanţei supreme a adăugat că deja articolul 277 alineatul 2 aduce o serie de probleme legate de publicarea hotărârilor judecătoreşti.

"Vedeţi foarte bine că sunt foarte multe hotărâri intermediare, de etapă, în soluţionarea unor cauze penale care este bine să fie cunoscute de colegii magistraţi, judecători, procurori din ţară, inclusiv de reprezentanţii presei. Noi acum nu le mai putem da. Eu, cel puţin ca preşedinte, nu le mai pot supune publicităţii, respectiv să le pun pe jurisprudenţa aceasta a Înaltei Curţi, motivat tocmai de existenţa acestei infracţiuni că aş deveni subiect activ al infracţiunii de compromitere a intereselor justiţiei", a subliniat judecătorul Livia Stanciu.

Propunerea legislativă a senatorului Şerban Nicolae modifică Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul reformulării dispoziţiilor articolelor 276 şi 277, prin care se incriminează presiunile asupra justiţiei şi respectiv compromiterea intereselor justiţiei.

Potrivit propunerii legislative, articolul 276 din Codul penal se modifică, astfel că declaraţia publică cu caracter nereal, făcută cu intenţie, la adresa unui judecător, al unui complet de judecată sau unui organ de urmărire penală, făcută cu scop de intimidare a acestora, de oricare dintre părţi, direct sau prin reprezentanţi autorizaţi, în legătură cu instrumentarea unei proceduri judiciare aflată în curs de desfăşurare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amendă.

În plus, articolul 277 se modifică, astfel că divulgarea, fără drept, de informaţii confidenţiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmează să se obţină sau să se administreze o probă, de către o persoană care a luat cunoştinţă de acestea, în virtutea unei calităţi stabilite de lege sau a atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

De asemenea, dezvăluirea fără drept de mijloace de probă sau înscrisuri oficiale într-o cauză penală, înainte de a dispune o soluţie de netrimitere în judecată ori de soluţionare definitivă a cauzei, de către o persoană care a luat cunoştinţă de acestea, în virtutea unei calităţi stabilite de lege sau a atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la doi ani sau cu amendă.

Dezvăluirea de informaţii care potrivit legii nu au caracter public, dintr-o cauză aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la 3 ani.

Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală pedeapsa este de închisoare de la 2 la 5 ani.

Nu constituie infracţiune, potrivit propunerii legislative, fapta prin care sunt divulgate ori dezvăluite acte sau activităţi ilegale comise de instanţă sau de organul de urmărire penale, în cursul cercetării unei cauze.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a susţinut că, prin propunerea sa legislativă ziariştii nu riscă sancţiuni dacă publică dezvăluiri, ci doar cei care au transmis respectivele informaţii către presă.

În octombrie, ministrul Justiţiei a declarat că iniţiativa senatorului PSD Şerban Nicolae de modificare a Codului Penal trebuie discutată în Camera Deputaţilor, pentru a se decide dacă va fi adoptată, susţinând că nu crede că intenţia parlamentarului a fost de a pedepsi jurnaliştii, ci de a găsi "o formulă de prevenire a scurgerilor de informaţii de la instanţe".

Camera Deputaţilor este forul decizional.

Guvernul a respins, miercuri, proiectul de sancţionare a divulgării informaţiilor din dosare penale în cercetare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
LIVIA STANCIU,
DIVULGĂRI,
/actualitate/sefa-iccj-spune-ca-nu-este-adepta-sanctionarii-divulgarilor-in-forma-propusa-de-serban-nicolae-13479971
13479971
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.