Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul de Finanţe: Există perspective pozitive ale economiei româneşti. Avem investiţii record

Autor: Răzvan Botea Postat la 15 octombrie 2020 57 afişări

Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul de Finanţe: Există perspective pozitive ale economiei româneşti. Avem investiţii record

Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul de Finanţe: Există perspective pozitive ale economiei româneşti. Avem investiţii record. Dacă nu susţii investiţiile, nu poţi da o şansă economiei să se relanseze

Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, a spus în cadrul evenimentului ZF/NNDKP „Legal & Tax: Cum gestionează România impactul pandemiei asupra economiei locale?” că statul a înergistrat un nivel de investiţii record în acest an, de 30 mld. lei şi că aceste investiţii au fost făcute pentru relansarea economiei afectată de pandemia Covid-19.

„Există perspective pozitive ale economiei româneşti. Noi credem în continuare în această revenire în V, una solidă anul acesta şi anul viitor. Politică guvernului a fost să încurajeze din plin investiţiile. Avem investiţii de peste 30 mld. lei, un record, investiţii care au venit din raţionamentul că dacă nu susţinem investiţiile, nu putem da şansă economiei României să se relanseze”, a spus Sebastian Burduja.

În afară de creşterea pensiilor cu 40%, o altă vulnerabilitate a finanţelor României ar putea veni din incapacitatea sistemului public de a atrage şi folosi banii europeni în proiecte fiabile:

„Mai văd vulnerabilităţi în capacitatea sistemului public de a livra proiecte. Banii europeni nu vin de la sine, ei trebuie atraşi printr-un program naţional de reformă, iar experienţa ultimelor decenii ne arată că România are o problemă în a gândi şi a implementa proiecte, în special în zona de infrastructură.”

Ce a mai spus Sebastian Burduja la ZF/NNDKP „Legal & Tax: Cum gestionează România impactul pandemiei asupra economiei locale?”:

Apropo de modul în care s-a împrumutat România, dobânzile au scăzut la modul general, dar este şi un semnal de încredere dat României de către piaţă, în capacitatea statului român de a gestiona criză.

Din discuţiile pe care le am avut cu Comisia Europeană, agenţiile de rating, s-a pus mereu în vedere modul în are vom gestiona chestiuni precum creşterea nesustenabilă a cheltuielilor sociale, cum ar fi ceşterea cu 40% a pensiilor. Aşa cum am declarat public, o să facem tot posibilul să ţinem aceste cheltuieli la un nivel sustenabil.

Avem o revenire mai elastică pe zona de servici, era de aşteptat, dar e imbunucrator că la niv lunii iulie şi industria îşi revenea. Cred că sunt perspectivele corecte pentru economia noastră, în condiţiile în care ne aşteaptă o fereastră de oportunitate reprezentată de cele aproape 80 mld.  euro din fonduri europene.

Sper că urmează şi o perioada de stabilitate politică, unde vom avea un respiro de 3 ani şi ceva, aproape 4 ani când nu vom avea alegeri.

Sper că CCR să se uite la creşterea pensiilor nu doar din punct de vedere juridic, ci juridico-politic, inclusiv din perspectiva echilibrului puterilor. Nu poţi avea un Parlament care adoptă în mod abuziv până la urmă o măsură complet nesustenabilă, în ciuda a ce a spun guvernul şi economia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
investitii,
economie,
economia romaneasca

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.