Schimbare importante pe piaţa materialelor de construcţii. Austriecii de la Leier cumpără o companie cu o istorie de 50 de ani pe piaţa locală

Autor: Andra Stroe Postat la 18 decembrie 2018 331 afişări

După ce în iulie 2014 a preluat controlul Brikston şi ulterior a sporit de peste două ori profitul operaţional al acesteia, CEECAT Capital vinde compania către grupul austriac Leier, unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcţii din Europa Centrală şi de Est.

Schimbare importante pe piaţa materialelor de construcţii. Austriecii de la Leier cumpără o companie cu o istorie de 50 de ani pe piaţa locală

CEECAT Capital, unul dintre fondurile importante de investiţii care se concentrează pe pieţele emergente din Europa si Asia Centrala, a achiziţionat 85% din acţiunile Brikston Construction Solutions SA (Brikston) în iulie 2014 iar acum îşi vinde participaţia curentă de 98,3% către grupul austriac de firme Leier. CEECAT Capital a investit în Brikston prin cel mai important fond pe  care îl administrează, şi anume CEECAT Recovery Fund (ridicat în 2011).

Fondată în 1967 ca o companie de stat şi privatizată în 1994, Brikston este unul dintre cei mai importanţi producători de cărămizi şi blocuri ceramice din România. Compania furnizează pieţei de materiale de construcţii din România o gama largă de blocuri ceramice, cărămizi, placaje şi alte produse decorative pentru amenajări interioare şi exterioare cu o varietate mare de nuanţe şi culori. Compania ieşeană a depăşit 20 de milioane de euro cifra de afaceri având la baza un sistem eficient de distribuţie in Romania şi o dezvoltare rapidă a exporturilor în Republica Moldova şi Ucraina.

Beneficiind de experienţa în domeniul producerii de materiale de zidărie (atât cărămidă cât şi BCA), CEECAT Capital a ajutat Brikston să se transforme astfel migrarea producţiei dinspre blocuri ceramice către cărămizi cu valoare adăugată mare, dezvoltarea exporturilor în Republica Moldova şi Ucraina, extinderea ofertei de produse prin lansarea gamei pentru amenajări şi faţade şi implementarea unor programe variate de eficientizare a producţiei. Acţiunile iniţiate de CEECAT Capital au dus la îmbunătăţirea continuă a rezultatelor financiare şi operaţionale, inclusiv la îmbunătăţirea semnificativa a cash flow-ului, culminând in 2018 cu cele mai bune rezultate atinse vreodată. Datorită performanţei foarte bune din ultimii patru ani, CEECAT Capital şi-a mărit participaţia în Brikston prin delistarea companiei de pe fosta piaţă de capital Rasdaq, ajungând să deţină peste 98% din acţiuni.

Cu ajutorul unei echipe de management puternice şi a celor peste 210 angajaţi orientaţi spre performanţă, Brikston a înregistrat în mod constant, an după an, creşteri ale cifrei de afaceri şi profitabilităţii. Ca urmare a investiţiilor constante în liniile de producţie, marketing şi R&D, Brikston produce cărămizi şi blocuri ceramice de cea mai înaltă calitate, multe dintre ele depăşind standardele industriei. Cu un grad de utilizare a capacitaţii de producţie de peste 90%, Brikston produce aproximativ 350.000 metri cubi de cărămizi şi blocuri ceramice pe an.

Odată cu intrarea grupului Leier ca acţionar majoritar, Brikston are şansa unei foarte bune poziţionări pentru un nou ciclu de dezvoltare, în care va beneficia de experienţa de peste 50 ani a acestui mare jucător european, spun reprezentanţii companiei. Grupul de firme Leier, cu o cifră de afaceri de peste 200 milioane de euro, deţine 40 de unităţi de producţie situate în şapte ţări: Austria, Ungaria, Polonia, Slovacia, România, Croaţia şi Ucraina.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
companie,
crestere,
vanzare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.