Schimbare fiscală importantă: ce vor păţi cei care nu îşi plătesc taxele la FISC

Postat la 02 septembrie 2017 975 afişări

Una dintre cele mai importante schimbări fiscală adoptate miercuri de Guvern se referă la persoanele fizice care au profesii liberale. Acestea ar putea răspunde de acum cu bunurile în cazul în care nu îşi plătesc taxele la stat.

Schimbare fiscală importantă: ce vor păţi cei care nu îşi plătesc taxele la FISC

În cazul radierii unei persoane fizice autorizate (PFA) care avea datorii fiscale, acestea vor fi preluate automat de persoana fizică ce lucra ca PFA, astfel încât să poată fi recuperate, reiese din textul Ordonanţei prin care se modifică codul de procedură fiscală.

Practic, măsura este dorită în condiţiile în care instanţele judecătoreşti anulează de obicei actele de executare silită pe care Fiscul le emite acum în asemenea cazuri.

Astfel, românii vor prelua automat datoriile fiscale neplătite ca PFA. În momentul de faţă, Codul de procedură fiscală nu conţine o asemenea prevedere, iar autorităţile au punctat că, în cazurile de acest fel, instanţele au obiceiul să anuleze actele de executare silită emise de Fisc. Cu alte cuvinte, datoriile PFA-urilor radiate nu prea pot fi recuperate ulterior de la persoanele fizice care au lucrat sub această formă de organizare.

Noua reglementare arată ce se va întâmpla cu datoriile fiscale neplătite în cazul PFA-urilor radiate. Concret, sumele rămase de plătit statului vor fi preluate automat de persoana fizică ce lucrase anterior ca PFA.

„În cazul în care obligaţia fiscală nu a fost îndeplinită de debitor, debitori devin, în condiţiile legii, următoarele persoane: (...) persoana fizică pentru obligaţiile bugetare datorate, potrivit legii, din activităţile economice desfăşurate de aceasta în mod independent sau profesii libere, precum şi din asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică, în cazul în care aceştia au fost radiaţi din registrele în care au fost înregistraţi potrivit legii", prevede documentul devenit lege şi care va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

„Astfel, în practica organelor fiscale s-a constatat că instanţele judecătoreşti au anulat actele de executare emise pe numele persoanelor fizice pentru obligaţiile fiscale datorate de aceasta, ca urmare a desfăşurării de activităţi economice în mod independent sau profesii libere, precum şi din asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică", scrie în nota de fundamentare care a stat la baza proiectului de ordonanţă, scrie realitatea.net

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
important,
plati,
refuz,
schimbari,
taxe,
fisc

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.