Sateliţii Galileo lansaţi vineri nu au ajuns pe orbita prevăzută

Autor: Mihai Draghici Postat la 23 august 2014 83 afişări

Cei doi sateliţi Galileo lansaţi vineri, cu o rachetă de tip Soyuz, din Guyana Franceză, nu au ajuns pe orbita prevăzută, anunţă compania Arianespace.

"Observaţiile complementare efectuate după desprinderea sateliţilor misiunii Soyuz VS09 destinată lansării Galileo FOC M1 arată o distanţă între orbita atinsă şi cea prevăzută", se arată într-un comunicat al companiei Arianespace.

"Au fost demarate investigaţii", precizează compania aerospaţială.

"Sateliţii au fost plasaţi pe o orbită aflată la o altitudine mai mică decât cea prevăzută. Echipele noastre sunt pe care să analizeze impactul pe care această situaţie o va avea asupra funcţionării sistemului de sateliţi", continuă Arianespace, refuzând să precizeze, deocamdată, dacă există posibilitatea corectării traiectoriei sateliţilor.

Racheta Soyuz a fost lansată vineri, de la Centrul spaţial din Guyana Franceză, având la bord doi sateliţi din sistemul de navigaţie european Galileo, concurentul GPS-ului american. Renumitul lansator rusesc a transportat o încărcătură de 1,6 tone şi trebuia să plaseze sateliţii pe o orbită circulară, la altitudinea de 23.522 de kilometri, la finalul unei misiuni de 3 ore şi 48 de minute, a precizat vineri compania Arianespace.

Prevăzută iniţial pentru joi, lansarea fusese amânată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Galileo Sat-5 şi Sat-6 ar urma să se adauge celor patru sateliţi de testare deja lansaţi pe orbită pentru alcătuirea sistemului de navigaţie dorit de Comisia Europeană. Lansaţi în pereche, în octombrie 2011 şi octombrie 2012, din Guyana Franceză, cei patru sateliţi de testare - numărul minim pentru determinarea cu precizie a unei poziţii pe suprafaţa Globului - au demonstrat deja validitatea sistemului, atât din spaţiu, cât şi pentru instalaţiile de la sol. Cei patru sateliţi de testare au fost construiţi de un consorţiu condus de Airbus Defence and Space şi asamblaţi la Roma de Thales Alenia Space. Construirea celor 22 sateliţi suplimentari a fost încredinţată grupului german OHB System. Alţi doi sateliţi vor fi lansaţi din Guyana Franceză la sfârşitul anului 2014. Constelaţia Galileo va fi implementată apoi progresiv, cu şase-opt sateliţi ce vor fi lansaţi în fiecare an de către rachete Soyuz şi Ariane 5 de la Kourou, în paralel cu implementarea la sol a elementelor terestre ale reţelei. În final, sistemul Galileo ar trebui să conţină 30 de sateliţi în total şi să rivalizeze ca precizie cu GPS-ul american. Primele servicii iniţiale oferite de reţeaua Galileo ar trebui să fie disponibile la sfârşitul anului 2014, iar sistemul va deveni complet operaţional în 2018. Europenii doresc să dispună de propria lor tehnologie, independentă de sistemul militar american GPS. Cu un cost de peste 5 miliarde de euro, programul Galileo este finanţat 100% de Comisia Europeană şi este implementat de ESA.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SATELIŢI,
GALILEO,
LANSARE
/actualitate/satelitii-galileo-lansati-vineri-nu-au-ajuns-pe-orbita-prevazuta-13135260
13135260
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.