Salariul mediu a scăzut în august cu 2% faţă de iulie. Care sunt domeniile cu cele mai mari câştiguri

Autor: Raluca Ghinea Postat la 07 octombrie 2014 301 afişări

Salariul mediu nominal brut a scăzut în august cu 2% faţă de iulie, la 2.331 lei, iar cel net cu 2,1% (36 lei), la 1.683 lei, cele mai mari câştiguri fiind consemnate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, de 4.484 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, de 996 lei.

"Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,9%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 104%", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Indicele câştigului salarial real pentru luna august faţă de iulie, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 98,2%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 125,8%, cu 2,2 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în iulie anul acesta.

Majoritatea activităţilor din sectorul economic au înregistrat în august câştiguri nete mai mici decât în iulie, scăderile fiind determinate de acordarea în iulie de premii ocazionale, sume din profitul net şi alte fonduri, dar şi de nerealizările de producţie ori încasările mai mici, în funcţie de contracte sau ca urmare a concediilor de odihnă, când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale.

Cele mai mari reduceri ale salariilor nete au fost indicate în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (-13%) şi în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (-11,3%).

Totodată, s-au înregistrat diminuări ale câştigurilor cu 6-8% în fabricarea produselor textile, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), extracţia minereurilor metalifere, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi cu 5-6% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, tăbăcirea şi finisarea pieilor, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).

Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime, sume din profitul net şi din alte fonduri, realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari, în funcţie de contracte sau proiecte, iar în unele activităţi economice au fost influenţate şi de disponibilizările de salariaţi cu câştiguri salariale mici.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia cărbunelui superior şi inferior cu 11,7%, în fabricarea produselor din tutun şi alte activităţi extractive cu 7,5%-8% şi în activităţi de editare, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, activităţi de servicii anexe extracţiei cu 3,5-5%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale salariilor faţă de iulie, cu 3,2% în învăţământ, ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare, şi cu 0,8% în administraţia publică. În sănătate şi asistenţă socială s-a înregistrat o uşoară creştere a câştigului salarial mediu net, de 0,5%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SALARII,
AUGUST,
/actualitate/salariul-mediu-a-scazut-in-august-cu-2-fata-de-iulie-care-sunt-domeniile-cu-cele-mai-mari-castiguri-13368793
13368793
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.