S-a aflat imediat după scandalul privind REVOCAREA şefei DNA Codruţa Kovesi: Salariile a zeci de mii de români scad cu 20%

Postat la 23 februarie 2018 439 afişări

Transferul contribuţiilor de la angajator la angajat se traduce printr-o scădere a veniturilor nete în cazul unor categorii de bugetari, iar cei afectaţi se vor adresa instanţelor de judecată pentru recuperarea prejudiciilor, este de părere avocatul Cătălin Micu, managing Associate în cadrul casei de avocatură Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP).

S-a aflat imediat după scandalul privind REVOCAREA şefei DNA Codruţa Kovesi: Salariile a zeci de mii de români scad cu 20%

„Declaraţia doamnei Olguţa Vasilescu (ministrul muncii - n.red.) - «Toţi bugetarii vor avea o creştere pe brut la 25% de la 1 ianuarie 2018, echivalentul de 4% net» - surprinde în mod corect principiul enunţat în legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Acest principiu este, însă, diluat semnificativ de alte două dispoziţii.  Prima dintre acestea stabileşte un plafon al creşterii cu 25%, care a fost deja atins în cazul unui număr semnificativ de categorii de bugetari. În această situaţie, majorarea cu 25% nu se aplică în cazul acestor categorii. A doua dispoziţie, care conduce la scăderea veniturilor nete, este cea prin care contribuţiile sociale în cuantum de aproximativ 20% din salariul brut au fost transferate de la angajator la angajat. Astfel, categoriile de bugetari pentru care salariile brute au rămas la nivelul din 2017 îşi văd diminuate veniturile nete cu aproximativ 20%“, a explicat Cătălin Micu, avocat specializat în dreptul muncii.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.