Rusia trimite convoiul său umanitar către Ucraina fără să mai aştepte: Toate "pretextele" pentru întârzierea lui au fost epuizate

Autor: Iuliana Enache Postat la 22 august 2014 37 afişări

Rusia a decis să trimită, fără să mai aştepte, către estul Ucrainei convoiul său umanitar, staţionat la frontieră de peste o săptămână, apreciind că toate "pretextele" pentru întârzierea lui au fost epuizate, a anunţat vineri Ministerul Afacerilor Externe. Mai multe camioane ale convoiului umanitar rus au trecut frontiera şi au ajuns la vama ucraineană, în zona de tranzit, a constatat un fotograf al AFP.

La câteva minute după acest anunţ, un fotograf al AFP a văzut circa zece camioane albe, din cele aproximativ 300 ale convoiului, punându-se în mişcare şi trecând frontiera. Ele s-au deplasat până la vama ucraineană, în zona de tranzit.

"Toate pretextele pentru întârzierea livrării ajutorului pentru zonele aflate în situaţie de catastrofă umanitară au fost epuizate. Rusia a decis să acţioneze. Convoiul nostru încărcat cu ajutor umanitar se pune în mişcare în direcţia Lugansk", în estul Ucrainei, a anunţat ministerul într-un comunicat.

Primele camioane ale convoiului au fost inspectate joi de grănicerii şi vameşii ucraineni, o procedură indispensabilă pentru ca Crucea Ruşie să poată distribui ajutorul.

Autorităţile ucrainene se tem că acest convoi ar putea face obiectul unei provocări din partea insurgenţilor şi nu ar face decât să servească drept pretext pentru o intervenţie rusă. Ele au avertizat că transportarea ajutorului nu se va face decât cu "garanţii" pentru siguranţa acestuia.

Moscova apreciază că "au fost date toate garanţiile indispensabile" şi că "traseul" prevăzut pentru convoi a fost "verificat" de Crucea Roşie. 

"Angajaţii Crucii Roşii sunt dispuşi să îl însoţească şi să participe la distribuirea ajutorului. Noi apreciem că reprezentanţi ai Crucii Roşii ruseşti pot să participe", a adăugat ministerul.

Diplomaţia rusă a reiterat că "responsabilitatea unor posibile consecinţe ale provocărilor îndreptate împotriva convoiului" revine "total" Kievului. 

Vineri dimineaţa, o purtătoare de cuvânt a Crucii Roşii a declarat pentru agenţia rusă Interfax că organizaţia nu dispune încă de "garanţii de securitate".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
UCRAINA,
CONVOI
/actualitate/rusia-trimite-convoiul-sau-umanitar-catre-ucraina-fara-sa-mai-astepte-toate-pretextele-pentru-intarzierea-lui-au-fost-epuizate-13133834
13133834
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.