Rusia sancţionează un ONG după informaţii privind moartea a 100 de soldaţi ruşi în estul Ucrainei

Autor: Iuliana Enache Postat la 29 august 2014 68 afişări

Ministerul rus al Justiţiei a plasat filiala din Sankt-Petersburg a grupării Mamele Soldaţilor pe lista organizaţiilor neguvernamentale ce acţionează ca "agenţi străini", după declaraţiile directoarei acesteia privind moartea a 100 de militari ruşi în Ucraina, relatează RFE/RL în pagina electronică.

Ella Poliakova, care conduce filiala din Sankt-Petersburg a grupului Mamele Soldaţilor, şi Serghei Krivenko, ambii membri ai consiliului prezidenţial pentru drepturile omului, au anunţat că peste 100 de militari ruşi au fost ucişi în estul Ucrainei la 13 august, în apropiere de Snijnie în timp ce ajutau separatiştii proruşi să lupte împotriva trupelor ucrainene.

Potrivit celor doi, alte aproximativ 300 de persoane au fost rănite în acelaşi incident, când camioanele pe care le conduceau, pline cu muniţie, au fost lovite de o salvă de rachete Grad, relatează Reuters.

"O coloană a militarilor ruşi a fost atacată cu rachete Grad şi peste 100 de persoane au murit. Totul s-a întâmplat în oraşul Snijnie în provincia Doneţk", a declarat Krivenko.

Cei doi susţin că au vorbit cu aproximativ zece rude ale militarilor morţi şi colegi care au asistat la atac. Sursele lor au declarat că nu există niciun document care să dovedească faptul că militarii au fost în Ucraina, iar certificatele de deces au fost completate astfel încât să sugereze că au murit în altă parte.

"Când am vorbit cu indivizii care au însoţit (repatrierea) acestor soldaţi, mi-au spus că ordinul le-a fost dat verbal, că nu există documente scrise", a declarat Poliakova.

Ministerul Justiţiei a plasat filiala pe lista neagră în conformitate cu o lege controversată din 2012 care le cere organizaţiilor neguvernamentale ce primesc fonduri din străinătate să se înregistreze ca "agenţi străini". Conform legii, orice declaraţie publică trebuie însoţită de o notificare că cel care vorbeşte reprezintă "o organizaţie care îndeplineşte funcţiile unui agent străin".

Rusia neagă că militarii săi luptă în Ucraina.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
UCRAINA,
ONG
/actualitate/rusia-sanctioneaza-un-ong-dupa-informatii-privind-moartea-a-100-de-soldati-rusi-in-estul-ucrainei-13170075
13170075
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.