Rusia acuză SUA că muşamalizează traficul de petrol din zonele controlate de Stat Islamic către Turcia

Autor: Ioana Bojan Postat la 06 decembrie 2015 130 afişări

Ministerul rus al Apărării a acuzat Statele Unite că muşamalizează traficul de petrol către Turcia din zonele siriene aflate sub controlul grupării Stat Islamic, după ce Washingtonul a apreciat că este vorba despre cantităţi nesemnificative, relatează AFP în pagina online.

"Când oficialii americani spun că nu văd cum petrolul teroriştilor este traficat în Turcia (...) miroase rău a dorinţă de a muşamaliza aceste acţiuni", a precizat ministerul sâmbătă pe pagina sa de Facebook.

"Declaraţiile Pentagonului şi Departamentului de Stat par un teatru al absurdului", adaugă ministerul rus, sugerând Washingtonului "să privească imaginile filmate de (propriile) drone, care au fost de trei ori mai numeroase în ultima vreme în zona frontierei turco-siriene şi în zonele petrolifere".

Emisarul special al SUA şi coordonator pentru afaceri energetice internaţionale, Amos Hochstein, a declarat vineri că volumul de petrol traficat în Turcia din zonele siriene controlate de gruparea Stat Islamic este "nesemnificativ", atât ca volum de petrol, cât şi de venituri.

Comentariile sale au intervenit după ce Moscova a acuzat Ankara că profită de pe urma petrolului vândut de gruparea SI, alimentând tensiunile după doborârea unui bombardier rus de către aviaţia turcă, la graniţa siriană.

Departamentul de Stat a respins acuzaţiile Moscovei la adresa aliatului său din cadrul NATO, care îl vizau direct pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi familia sa, insistând că nu există dovezi în acest sens.

Oficiali NATO estimează că veniturile grupării SI din petrol se ridică la 1-1,5 milioane de dolari pe zi, dar speră că au fost reduse de raidurile aeriene ale SUA, Marii Britanii şi Franţei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
SUA,
PETROL
/actualitate/rusia-acuza-sua-ca-musamalizeaza-traficul-de-petrol-din-zonele-controlate-de-stat-islamic-catre-turcia-14910801
14910801
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.