Rusia a întrerupt furnizarea de gaze către Polonia, într-o escaladare majoră a conflictului dintre Moscova şi Europa. Preţurile europene la gaze au sărit în aer cu 17%

Autor: Ştefan Stan Postat la 26 aprilie 2022 37 afişări

Rusia a întrerupt furnizarea de gaze către Polonia, într-o escaladare majoră a conflictului dintre Moscova şi Europa. Preţurile europene la gaze au sărit în aer cu 17%

Rusia a întrerupt miercuri furnizarea de gaze către Polonia, într-o escaladare majoră a conflictului dintre Moscova şi Europa privind aprovizionarea cu energie şi războiul din Ucraina, scrie Bloomberg.

Se pare că Moscova îşi pune în practică ameninţarea de a întrerupe livrările de gaze către ţările care refuză noua cerere a lui Vladimir Putin de a plăti în ruble. Europa a declarat că, procedând astfel, ar încălca sancţiunile şi ar întări mâna Rusiei în mod inacceptabil. Polonia a fost deosebit de vehementă în criticile sale la adresa Rusiei în legătură cu războiul.

Principalul furnizor de gaze al Poloniei, PGNiG, a declarat că a fost informat că toate fluxurile vor fi oprite începând de miercuri. Cu câteva minute mai devreme, gigantul rus Gazprom a emis un avertisment potrivit căruia Polonia trebuie să plătească marţi pentru livrările de gaz - în moneda rusă.

"Pot confirma că am primit astfel de ameninţări din partea Gazprom, care sunt legate, printre altele, de mijloacele de plată", a declarat premierul Mateusz Morawiecki reporterilor la Berlin. "Polonia se ţine de acorduri şi poate că Rusia va încerca să pedepsească Polonia" prin întreruperea livrărilor.

Preţurile europene la gaze au crescut cu până la 17%, deoarece comercianţii au calculat riscul ca alte ţări europene să fie următoarele afectate. Ameninţarea de întreruperi se profilează de săptămâni întregi, dar săptămâna trecută a existat un indiciu că Uniunea Europeană sugera o posibilă cale de ieşire din impas.

Sfârşitul lunii aprilie şi luna mai este perioada în care scad plăţile pentru livrările de gaz din aprilie - primul lot pentru care se aplică noile condiţii - iar oficialii şi directorii europeni încearcă încă să găsească cea mai bună soluţie. Europa este extrem de dependentă de gazul rusesc şi, până acum, a protejat în mare parte energia de sancţiuni.

"Posibila reducere ar putea crea un precedent pentru reduceri suplimentare în urma solicitării Rusiei de plată în ruble", a declarat Patricio Alvarez, analist la Bloomberg Intelligence.

Polonia s-a pregătit pentru viaţa fără gazul rusesc, iar guvernul a declarat marţi că are suficient combustibil în depozite. Varşovia a cerut sancţiuni mai dure împotriva Rusiei, dar s-a lovit de opoziţia altor naţiuni din UE.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
polonia,
gaze

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.