România are preţurile de consum la jumătate faţă de Occident, dar salariul minim este de şapte ori mai mic

Postat la 23 august 2016 292 afişări

România are preţurile de consum la jumătate faţă de Occident, dar salariul minim este de şapte ori mai mic

Preţurile de consum din România sunt similare celor din Polonia sau Ungaria şi la jumătate faţă de media UE, deşi salariile sunt rămase mult în urmă. Astfel, salariul minim în România este de doar 232 de euro, la jumătate faţă de Polonia şi de 6-7 ori mai mic decât în Occident, potrivit biroului de statistică european Eurostat. Datele evidenţiază încă o dată că puterea de cumpărare plasează România la coada Europei, alături de Bulgaria, scrie ZF.

Cele două state au aderat la Uniunea Europeană împreună în 2007 şi de atunci s-au situat constant pe ultimele locuri din uniune atunci când a fost vorba de salarii sau putere de cumpărare. Da, şi preţurile sunt printre cele mai mici, însă salariile sunt mult rămase în urmă, arată datele Eurostat.

În ceea ce priveşte nivelul preţurilor, acesta se referă la preţurile de consum în general, deci sunt cuprinse atât preţurile la alimente, haine, cosmetice, cât şi la electrocasnice, utilităţi, chirii şi transport. De altfel, în cazul unor categorii de produse precum hainele, cosmeticele, electronicele sau carburantul, preţurile de pe piaţa locală sunt de multe ori aliniate celor din Vest, în pofida diferenţelor salariale. Chiria şi utilităţile sunt însă cele care trag în jos media preţurilor din România, potrivit datelor ZF.

Citiţi continuarea pe www.zf.ro,

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.