Un procent uriaş din salariu „dispare” lunar în conturile statului. Cât plătim, ce plătim şi mai ales ce drepturi avem pentru ceea ce plătim la stat

Postat la 13 iulie 2021 251 afişări

Un procent uriaş din salariu „dispare” lunar în conturile statului. Cât plătim, ce plătim şi mai ales ce drepturi avem pentru ceea ce plătim la stat

Pentru salariaţi este mai important să ştie câţi bani iau „în mână”, şi anume suma echivalentă salariului net decât câţi bani plăteşte angajatorul lunar pentru postul său cu tot cu contribuţii la stat, mai precis „salariul brut”. Puţini români citesc cu mare atenţie fluturaşul de salariu ca să afle câţi bani câştigă în total şi cât dintre aceştia se duc pe taxe şi impozite, respectiv pensie, asigurări de sănătate, şomaj şi aşa mai departe. E important să ştim ce anume şi cât plătim, dar mai ales ce drepturi avem pentru banii pe care îi virăm în conturile statului.

Într-o primă etapă, trebuie să menţionăm că, deşi în România este, alături de Bulgaria, la coada clasamentului european cu cel mai mic salariu minim, costul fiscal muncii este printre cele mai mari din UE.

România are cel mai ridicat cost fiscal pentru angajat din  26 de ţări UE analizate de KPMG

Mai precis, un studiu publicat în 2019 de KPMG relevă faptul că România are cel mai ridicat cost fiscal pentru angajat (40,85%*) din cele 26 de ţări analizate, semnificativ mai mare decât cota efectivă de impozitare din alte ţări din Europa Centrală şi de Est: 17,86% (Slovacia), 22,40% (Bulgaria), 29,29% (Polonia) şi 33,5% (Ungaria).

Cititi mai multe pe www.gandul.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
salariu,
romani,
angajati

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.