Robert O'Neill iese din anonimat şi spune că el l-a ucis cu un glonţ în cap pe Osama ben Laden

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 07 noiembrie 2014 130 afişări

Un fost militar Navy SEAL, trupe de elită din cadrul Marinei americane care acţionează în mod tradiţional în secret, a ieşit din umbră joi şi a declarat în mod public că el este cel care l-a ucis pe Osama ben Laden.

Robert O'Neill, în vârstă de 38 de ani, a declarat pentru ziarul The Washington Post (WP) că el este cel care l-a ucis, cu un glonţ în cap, pe liderul reţelei teroriste Al-Qaida, pe 2 mai 2011, într-un raid, în urma unui transport cu elicopterul, la Abbottabad în Pakistan.

Fostul militar de elită a declarat pentru cotidian că a decis să-şi spună numele în urma unei scurgeri de informaţii orchestrate de SOFREP, un site al foştilor membri SEAL.

Această scurgere este, la rândul ei, un protest faţă de difuzarea anunţată de către postul Fox News, pentru 11 şi 12 noiembrie, a documentarului intitulat "The Man who Killed Usama ben Laden", în care acesta se deconspiră singur.

Membrii Navy Seal sunt obligaţi să păstreze secretul cel mai strict asupra misiunilor pe care le efectuează.

Povestind raidul pentru WP, tânărul originar din Montana (nord-vest), decorat în mai multe rânduri, a declarat că alţi doi militari au tras focuri de armă.

El era al doilea în comando atunci când a fost luată cu asalt camera lui ben Laden, a spus el. Liderul Al-Qaida a apărut pentru un moment la uşă, dar militarul care era primul ar fi ratat ţinta.

"Am trecut în faţa lui pentru a intra în cameră chiar în dreptul uşii", spune O'Neill. "Ben Laden era deja în picioare. Avea mâinile pe umerii unei femei şi o împingea în faţă", adaugă el.

Fostul militar a precizat că a putut să-l identifice în mod clar pe liderul terorist cu ajutorul dispozitivului de vedere pe timpul nopţii şi a tras. El a adăugat că era evident că ben Laden era mort, deoarece i-a "explodat" capul.

- "Alinare"

Potrivit cotidianului, doi membri ai comandoului au confirmat identitatea fostului militar.

Washington Post scrie că O'Neill s-a întrebat mult timp dacă să-şi dezvăluie numele, care circula deja în mediile militare şi de la Congres şi era cunoscut de cel puţin două instituţii de presă.

El s-a hotărât să iasă din umbră de teamă să nu fie desconspirat de alţii şi după ce s-a întâlnit cu victime ale atentatelor comise pe 11 septembrie 2001 la World Trade Center, la New York. "Familiile mi-au spus că (moartea lui ben Laden) le-a adus puţină alinare", declară el.

Dar ieşirea din anonimat nu este tocmai pe gustul superiorilor săi.

Comandantul Navy SEAL, contraamiralul Brian Losey, a adresat la începutul săptămânii un avertisment dur celor care încalcă tradiţia secretului acestei forţe publicând memorii sau stând de vorbă cu presa despre misiunile lor secrete.

"O prevedere esenţială a Codului nostru de conduită este «nu fac publică natura activităţii mele şi nu caut să obţin recunoaştere pentru acţiunile mele»", au subliniat, într-o scrisoare, contraamiralul Losey şi Force Master Chief Michael Magaraci.

Raidul efectuat în 2011 pentru eliminarea lui Osama ben Laden, care era la acea vreme cel mai căutat om din lume, a atras o imensă curiozitate a publicului şi presei faţă de Navy SEAL.

Alt membru al unităţii care a efectuat raidul la Abbottabad, Matt Bissonnette, se confruntă cu probleme după ce şi-a publicat în 2012 memoriile fără să le fi supus în prealabil aprobării Pentagonului. Într-un interviu difuzat joi de postul NBC, el pare să fie în dezacord cu versiunea lui O'Neill despre evenimente. "Două persoane spun două poveşti diferite din două motive diferite", a declarat el. "Nu contează ce spune el", a lansat Matt Bissonnette, care a scris cartea "No Easy Day" sub pseudonimul Mark Owen.

La momentul raidului, O'Neill avea 15 ani de experienţă alături de membrii SEAL şi opera deja în cadrul celebrei Team Six.

În 2009 el a făcut parte dintr-un comando trimis să salveze un vapor capturat de piraţi somalezi. Povestea este ecranizată într-un film în care Tom Hanks joacă rolul căpitanului Richard Phillips ("Captain Phillips").

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
O'NEILL,
BEN LADEN
/actualitate/robert-o-neill-iese-din-anonimat-si-spune-ca-el-l-a-ucis-cu-un-glont-in-cap-pe-osama-ben-laden-13505986
13505986
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.