REZULTATELE testelor de stres BCE: 25 de bănci au picat testul. Unele dintre ele sunt prezente şi în România

Autor: Luiza Chiroiu Postat la 26 octombrie 2014 71 afişări

National Bank of Greece, Eurobank şi Piraeus Bank din Grecia, Bank of Cyprus din Cipru şi Veneto Banca din Italia, care activează şi pe piaţa din România, au picat testele de stres efectuate de Banca Centrală Europeană (BCE), în total 25 de bănci din zona euro aflându-se în această situaţie.

REZULTATELE testelor de stres BCE: 25 de bănci au picat testul. Unele dintre ele sunt prezente şi în România

Eurobank controlează pe piaţa locală Bancpost, ERB Retail Services IFN, ERB Leasing IFN, Eurobank Finance, Eurobank Securities, Eurobank Property Services, Eliade Tower (55,94%), IMO Property Investments Bucureşti, IMO – II Property Investments, EFG IT Shares Services, EFG Eurolife Asigurări Generale, EFG Eurolife Asigurări de Viaţă, Retail Development (55,94%) şi Seferco Development.

Activele băncii elene în România se situau la sfârşitul lunii iunie la 3,46 miliarde de euro, în scădere de la 3,7 miliarde de euro în primul trimestru. Eurobank a înregistrat anul trecut în România pierderi de 40,2 milioane de euro, după un rezultat negativ de 35,2 milioane de euro în anul anterior.

Piraeus Bank România, prezentă pe piaţa locală din anul 2000, deţine active în valoare de 2,05 miliarde euro, în creştere cu 15% faţă de 30 iunie 2013. Piraeus Bank România deţine 135 de sucursale şi are 1.628 de angajaţi.

Grupul National Bank of Greece deţine în România Banca Românească, societatea de asigurare-reasigurare Garanta, societatea de servicii de investiţii financiare NBG Securities România şi NBG Leasing. Grupul Banca Românească a înregistrat în 2013 pierderi de 109,86 milioane lei, în creştere de la 61,07 milioane de lei în 2012. La sfârşitul anului trecut, grupul Banca Românească deţinea active de 7,44 miliarde de lei.

Veneto Banca îşi desfăşoară activitatea pe piaţa românească în mod direct prin Sucursala Bucureşti, care numără o reţea de 22 de agenţii, dintre care 5 se află în Capitală.

În martie 2007, grupul Bank of Cyprus a intrat pe piaţa din Romînia, prin oferirea serviciilor de leasing, iar în iunie 2007, a devenit operaţională prima sucursală, la Bucureşti. Marfin Bank România a preluat anul trecut de la sucursala din România a Bank of Cyprus depozite în valoare totală de 77 de milioane euro şi active brute de 82 de milioane euro.

Grupul Oesterreichischer Volksbanken se numără şi el printre cele 25 de instituţii bancare ce nu au reuşit să treacă testele BCE, se arată în comunicatul BCE.

Volksbank România este deţinută de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) în proporţie de 99,99%, în contextul vânzării diviziei Volksbank International, fără subsidiara din România, către Sberbank, din Rusia.

Grupul Volksbank deţine 51% din acţiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania şi BPCE din Franţa au câte 24,5%.

Nouă bănci dintre cele 25 care nu au trecut testele BCE sunt din Italia, printre care se numără şi Monte Paschi, a treia mare bancă italiană.

În total, evaluarea a vizat 130 de instituţii bancare din zona euro. Analiza, care cuprinde testul calităţii activelor şi testul rezistenţei la şocurile economice, a arătat că 25 de bănci au nevoie de capital suplimentar în valoare de 25 de miliarde de euro, se arată în comunicatul BCE.

Totuşi, dintre aceste de instituţii bancare, 12 şi-au majorat deja capitalul cu 15 miliarde de euro în 2014, potrivit aceleiaşi surse.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/rezultatele-testelor-de-stres-bce-25-de-banci-au-picat-testul-unele-dintre-ele-sunt-prezente-si-in-romania-13466443
13466443
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.