REPORTAJ Săteancă la vot: "M-am dus la biserică, maică, ce dacă sunt alegeri? Parlamentarii pot aştepta"

Autor: Ana Maria Constantinescu Postat la 11 decembrie 2016 65 afişări

În comuna doljeană Teasc cei care s-au grăbit la vot au fost bărbaţii, femeile mergând, mai întâi, la slujba religioasă oficiată în biserica din localitate. Când a ajuns la urne, una dintre sătence a spus: "M-am dus la biserică, maică, ce dacă sunt alegeri? Parlamentarii pot aştepta".

În comuna doljeană Teasc, duminică dimineaţa, s-au grăbit la vot mai mult bărbaţii.

Constantin Petre nu a mers singur la secţia de votare, ci şi-a luat şi vecinul. Cei doi bărbaţi spun că au votat cu gândul că viitorii aleşi ai ţării vor avea grijă să le mărească veniturile, dar şi că se vor preocupa de reducerea preţurilor la alimente şi medicamente.

"Nu avem venituri mari. Eu muncesc cu ziua, mai sunt alocaţiile copiilor, dar nu ne ajung banii. Mâncarea e scumpă şi nu avem în grădină tot ce ne trebuie. Ar trebui să o mai ieftinească”, afirmă Constantin Petre.

Bărbatul spune că aşteaptă ca uliţele satului să fie măcar pietruite, dacă nu asfaltate.

Gheorghe, vecinul său, vrea o pensie mai mare: "Pensia e mică, nu îmi ajunge de la o lună la alta. Curentul e scump rău, medicamentele la fel. Cu mâncarea ne mai descurcăm cu ce avem în curte. Am păsări, am vaci şi capre, dar şi animalele trebuie să mănânce şi mâncarea pentru ele e scumpă. De multe ori renunţ la medicamente. Ăştia de candidează au promis vrute şi nevrute. Om vedea acum ce fac, că şi altădată au promis şi n-au făcut nimic”.

După ce au ieşit de la urne, cei doi bărbaţi au rămas în faţa şcolii din localitate, acolo unde este organizată secţia de votare, aşa cum fac de fiecare dată, să mai schimbe păreri, cu alţi săteni, despre cine cred ei că va câştiga, în acest an, alegerile.

Îmbrăcate frumos, aşa cum au fost şi la biserică, în jurul prânzului au început să vină la vot şi tescovencele.

"M-am dus la biserică, maică, aşa cum mă duc în fiecare duminică şi apoi la cimitir să aprind lumânări. Ce dacă sunt alegeri? Parlamentarii pot să aştepte”, spune tanti Floarea.

Femeia recunoaşte că votează, deşi nu cunoaşte mulţi dintre candidaţii aflaţi pe liste.

"Votez ce am votat şi până acum. Am auzit de doi, trei dintre ei, dar pe restul nu îi ştiu. Acum sper să fie bine şi să ne dea şi nouă pensii mai mari şi să mai ieftinească medicamentele. Sunt scumpe şi nu îmi ajunge pensia să cumpăr reţeta şi să mai şi trăiesc”, mai spune doljeanca.

Alţi săteni însă, cum este Gigel Preda, un tânăr de 30 de ani, spun că nu vor vota.

"De ce să votez? Să le bag lor bani în buzunar? Nu vine niciunul să ne întrebe de sănătate. Să vină să taie lemne cu mine sau să dea cu sapa în grădină, apoi să mă cheme să îi votez”, afirmă bărbatul.

Nici soţia sa nu va vota la alegerile parlamentare.

"O fi duminică, dar eu am treabă acasă. Trebuie să gătesc, să am grijă de copii. Şi apoi, pentru ce să votez? Că nu mă aleg cu nimic. Ei se duc acolo şi dorm pe banii noştri, am văzut eu la televizor. N-au habar de cât de greu e să trăieşti sau de câţi bani îţi trebuie ca să trimiţi copilul la şcoală”, spune dezamăgită femeia.

În judeţul Dolj sunt aşteptaţi la urne 580.000 de alegători. Pentru aceştia au fost organizate 530 de secţii de votare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
COMUNĂ,
VOT,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.