Relaţiile SUA - Egipt revin la o "bază mai puternică", anunţă Kerry la Cairo

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 03 august 2015 46 afişări

Statele Unite şi Egiptul revin la o "bază mai puternică" în relaţiile bilaterale, în pofida unor tensiuni şi unor îngrijorări în privinţa drepturilor omului, a anunţat secretarul de Stat american John Kerry duminică, la Cairo, la finalul unei întâlniri cu omologul său egiptean, relatează Euronews.

Ministrul egiptean de Externe Sameh Shoukry a recunoscut în faţa presei că există unele diferenţe de opinii ale celor două părţi, însă a apreciat că este un lucru "natural".

"Dialogul a contribuit la examinarea relaţiilor bilaterale şi la prezentarea unor noi idei care vor defini relaţiile dintre cele două ţări în viitor, în principal în domeniile cooperării militare şi de securitate", a declarat Shoukry.

Cairo rămâne unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Washingtonului în Orientul Mijlociu.

Întâlnirea de duminică a fost prima la acest nivel între cei doi aliaţi din 2009 şi până în prezent.

"Am discutat în mod foarte onest despre provocările cu care te confrunţi în lupta împotriva terorismului, chiar în timp ce încerci să construieşti un proces politic care să includă şi să le oferi cetăţenilor oportunitatea de a-şi construi viitorul", a declarat Kerry. "Am fost de acord că este necesar să explorăm oportunittăţi de extindere a relaţiei noastre în domeniul securităţii", a adăugat el.

Relaţiile între Washington şi Cairo s-au răcit după ce fostul preşedinte islamist Mohamed Morsi a fost înlăturat de la putere de către armată, în contextul unor proteste în masă împotriva regimului său.

Încălzirea în relaţiile egipteano-americane are la bază, în parte, inamicul lor comun, şi anume terorismul care face ravagii în Orientul Mijlociu. Însă acest lucru nu invalidează alte probleme rămase în suspans între cele două ţări, precum îngrijorările faţă de drepturile omului, comentează un corespondent Euronews în Egipt.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
EGIPT,
KERRY,
SUA
/actualitate/relatiile-sua-egipt-revin-la-o-baza-mai-puternica-anunta-kerry-la-cairo-14661485
14661485
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.